Ph.d.-forsvar ved Louise Ladebo
Mave-tarm-kanalens blodforsyning, fysiologi og funktion har stor betydning for hvorledes et lægemiddelstof frisættes fra en lægemiddelformulering og optages til blodbanen. Af denne årsag kan lægemiddeldosering til patienter med fysiologiske forandringer i mave-tarm-kanalen, som f.eks. korttarmssyndrom eller gastrisk bypass, være en udfordring. Oxycodon er et af de mest anvendte opioider til behandling af moderate til svære smertetilstande. For at kunne optimere kvaliteten og sikkerheden af fremtidige behandlinger er det således relevant at undersøge, hvorledes kirurgi i mave-tarm-kanalen, i form af resektion eller bypass, påvirker den farmakokinetiske og –dynamiske profil af oxycodon administreret i forskellige lægemiddel-formuleringer.
Afhandlingen består af 5 originale artikler. Den første artikel undersøger transittid, pH og motilitet i de forskellige gastrointestinale segmenter hos patienter med Roux-en-Y gastrisk bypass og sammenligner med raske frivillige. Anden og tredje artikel evaluerer optagelsen og effekten af oxycodon administreret som oral opløsning, lipid-baseret- og kvældbar-depottablet i raske forsøgsdeltagere og patienter med gastrisk bypass. Dette gøres ved at udvikle en farmakokinetisk-farmakodynamisk model baseret på klinisk data. Fjerde artikel omhandler udviklingen og verificeringen af to fysiologisk-baseret farmakokinetiske modeller (oral opløsning og depottablet oxycodon) ift. klinisk data fra raske personer. Modellerne blev desuden brugt til at simulere farmakokinetiske parametre i raske populationer med varierende alder og etnicitet såvel som patienter med nedsat nyre- og leverfunktion. Sidst, men ikke mindst, blev den farmakokinetiske profil for oxycodon, givet som oral opløsning, bestemt i seks patienter med korttarmsyndrom i den femte artikel.
Resultaterne fra undersøgelserne kan i fremtiden bruges til videreudvikling af fysiologisk-baseret farmakokinetiske modeller for patienter med forskellige gastrointestinale sygdomme. Dette kan på sigt medvirke til en individualisering og forbedring af den medicinske behandling hos disse patienter.
Tid og sted
Ph.d.-forsvaret finder sted mandag den 21. juni kl. 14.00 i Auditoriet på Aalborg UH, Nord samt virtuelt via Teams (for tilmelding: inst.klinisk.phd@dcm.aau.dk)
Deltagelse kræver vaccination eller negativ COVID-19-test.
Vejledere og bedømmelsesudvalg
Vejledere
- Prof. Anne Estrup Olesen, PhD, M.Sc. (Pharm)
Aalborg University Hospital, Aalborg University, Denmark - Prof. Asbjørn Mohr Drewes, MD, DM.Sc., PhD
Aalborg University Hospital, Aalborg University, Denmark - Prof.Emer. Lona Louring Christrup, PhD, M.Sc. (Pharm)
University of Copenhagen, Denmark
Bedømmelsesudvalg
- Prof. Karen Dybkær, PhD, M.Sc. (chair)
Aalborg University Hospital, Aalborg University, Denmark - Prof. Kim Peder Dalhoff, MD, DM.Sc.
University of Copenhagen, Denmark - Prof. Thorsten Lehr, PhD, M.Sc. (Pharm)
Saarland University, Germany