Ph.d.-forsvar ved Anne Sofie Hansen
Om ph.d.-afhandlingen
Funktionelle anfald, også benævnt psykogene non-epileptiske anfald, PNES, er en lidelse, som bør overvejes, når man vurderer børn og unge med anfaldsfænomener. Funktionelle anfald defineres som en funktionel neurologisk lidelse med anfaldsvise symptomer, der kan minde om epileptiske anfald, men hvor anfaldene ikke skyldes epilepsi eller anden kendt veldefineret fysisk sygdom.
Funktionelle anfald ses hyppigt på børneafdelinger, hvor omkring 10% af børn og unge, som undersøges med mistanke om epilepsi, viser sig at have funktionelle anfald. Det kan være yderst vanskeligt at skelne mellem funktionelle anfald og epilepsi, og den diagnostiske proces kan derfor være en udfordring. Dette kan forsinke den korrekte diagnose af funktionelle anfald samt føre til unødvendige medicinske undersøgelser og fejlbehandling med epilepsi-medicin. Patienterne og deres familie beskriver stor følelsesmæssig belastning samt et generelt nedsat funktionsniveau med skolefravær og social tilbagetrækning hos barnet eller den unge.
Til trods for disse udfordringer er den eksisterende viden om funktionelle anfald hos børn og unge begrænset. Tidligere studier har inkluderet små grupper af børn og unge fra højt specialiserede klinikker eller primært undersøgt voksne. Det overordnede formål med dette ph.d.-projekt var derfor at etablere en stor landsdækkende kohorte af børn og unge med funktionelle anfald ved brug af data fra danske patientregistre og patientjournaler, og på den baggrund opnå viden om sygdommens forekomst, kliniske karakteristika og sygelighed hos børn og unge.
Ph.d.-projektet var baseret på tre studier med følgende specifikke formål:
1) At etablere en kohorte af børn og unge med funktionelle anfald med henblik på at beskrive forekomsten og de kliniske karakteristika forbundet med funktionelle anfald, samt undersøge om der ses forskelle i kliniske karakteristika hos børn og unge, som både har funktionelle anfald og epileptiske anfald.
2) At undersøge forekomsten af og risikoen for psykiatriske sygdomme hos børn og unge med funktionelle anfald henholdsvis før og to år efter diagnose sammenlignet med børn og unge med epilepsi samt børn og unge uden funktionelle anfald eller epilepsi.
3) At beskrive forbruget af somatiske og psykiatriske hospitalskontakter hos børn og unge med funktionelle anfald henholdsvis to år før og to år efter diagnose sammenlignet med børn og unge med epilepsi samt børn og unge uden funktionelle anfald eller epilepsi.Dette projekt er det første i verden, der har etableret en landsdækkende valideret kohorte af børn og unge med funktionelle anfald. I alt blev 386 børn og unge med funktionelle anfald inkluderet i perioden 1996 til 2014. Resultaterne viser en stigende forekomst af børn og unge, som diagnosticeres med funktionelle anfald, samt at funktionelle anfald hos børn og unge er forbundet med en øget sygelighed i form af psykiatrisk sygdom og primært somatiske hospitalskontakter både før og efter diagnosen for funktionelle anfald. Samlet set understreger dette vigtigheden af at etablere udrednings- og behandlingstilbud i tæt samarbejde mellem de somatiske og psykiatriske afdelinger med henblik på at sikre en integreret tværfaglig indsats for denne unge patientgruppe.
Vejledere og bedømmere
Vejledere
- René Ernst Nielsen, professor, MD, ph.d., Aalborg Universitetshospital, Psykiatrien og Aalborg Universitet.
- Charlotte Ulrikka Rask, professor, MD, ph.d. Aarhus Universitetshospital, Psykiatrien og Aarhus Universitet.
- Jakob Christensen, associate professor, MD, Dr.Med.Sci., Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet.
Bedømmere
- Janus Laust Thomsen, professor, MD, ph.d., Aalborg Universitet
- Isobel Heyman, professor, MD, ph.d., Great Ormond Street Hospital for Children, UK, University College London, UK
- Morten Lossius, professor, MD, ph.d., Oslo University Hospital, Norway, University of Oslo, Norway
Tid og sted
- Torsdag den 21. januar kl. 13.00
- Forsvaret afholdes online via Zoom. Tilmelding via mail til inst.klinisk.phd@dcm.aau.dk.
Publiceret af
Maria-Lundtoft-Svendsen
Kommunikationskonsulent
Publiceret af
Maria-Lundtoft-Svendsen
Kommunikationskonsulent