Ph.d.-forsvar ved Tim Lindskou

Torsdag den 14. maj forsvarer Tim Lindskou fra Center for Præhospital- og Akutforskning sin ph.d.-afhandling om måling af akut dyspnø.

Om ph.d.-afhandlingen

Akut dyspnø er et alvorligt og komplekst symptom, men der er begrænset viden om, hvem patienterne er, hvor intenst de oplever akut dyspnø, og om de oplever en lindring heraf. Der findes kun få præhospitale studier, som vurderer patienternes oplevelse af akut dyspnø. Det samme gør sig gældende for studier om forholdet imellem akut dyspnø, objektive målinger af akut dyspnø, og hvordan det videre går patienterne (outcome).

 

Målet med denne afhandling var at karakterisere ambulancepatienter med akut dyspnø, undersøge intensiteten af deres akutte dyspnø, og om de oplever en lindring heraf. Derudover at vurdere den kliniske brugbarhed af en verbal numerisk rangeringsskala til at vurdere patienternes akutte dyspnø (dyspnø skala)

 

Vi udførte tre studier:

  • Studie 1 undersøgte karakteristika blandt ambulance patienter vurderet til at have akut dyspnø ved 1-1-2 opkaldet.
  • Studie 2 undersøgte hvor intenst patienterne oplevede akut dyspnø og om de oplevede en lindring heraf. Derudover om der var en sammenhæng mellem deres oplevede akutte dyspnø og objektive målinger fra ambulancen (vitalparametre).
  • Studie 3 vurderede dyspnø skalaens evne til at forudsige patienternes outcome.

Vi fandt, at ambulancepatienterne med akut dyspnø dækkede alle aldre, med den største gruppe blandt de ældre. Patienter, som blev bragt til et hospital, blev primært diagnosticeret med sygdomme i åndedrætsorganer, sygdomme i kredsløbsorganer, og uspecifikke diagnoser. Patienternes 30 dage mortalitetsrate var 13 % og steg med alderen. Størstedelen af patienterne var i stand til at bruge dyspnø-skalaen og angav en indledende høj intensitet af akut dyspnø som dog faldt under den præhospitale behandling.

 

Dyspnø-skalaen var relateret til vitalparametre, og bidrog til at forudsige hospitalisering og ophold på intensivafdeling. Patienter, som ikke var i stand til at bruge dyspnø-skalaen, havde en øget sandsynlighed for ophold på intensivafdeling og 30 dages mortalitet.

 

Fordelingen af diagnoser understreger symptomets kompleksitet. Patienternes mortalitetsrate og høje intensitet af akut dyspnø fremhæver alvorligheden af akut dyspnø blandt ambulancepatienter. Et øget fokus på akut behandling af patienterne kunne påvirke den nuværende tendens i andelen af patienter og deres outcome.

Dyspnø skalaen fremstår brugbar i ambulancerne, og kunne bruges til at vurdere effekt af behandling eller bidrage til eksisterende eller fremtidige triage scores og dermed bidrage til at forbedre patientforløbet.

 

Tid og sted

  • Torsdag den 14. maj 2020 kl. 12.30.
  • Af hensyn til begrænsning af smittespredning af Covid-19 vil ph.d.-forsvaret foregå via Skype for Business.
    Tilmelding til forsvaret sker ved at sende en mail til Christina Elmer: coel@dcm.aau.dk senest den 12. maj.

Bedømmere og vejledere

Vejledere

Clinical professor, Erika Frischknecht Christensen, Aalborg University

Clinical Associate Professor, Ulla Møller Weinreich, Aalborg University

Associate Professor, Birgitte Schantz Laursen, Aalborg University

Clinical professor, Søren Mikkelsen, University of Southern Denmark

Bedømmere

Clinical Professor, Jan Mainz (chairman), Aalborg University

Professor, Maaret Castren, University of Helsinki

Clinical Associate Professor, Anders Løkke Ottesen, University of Southern Denmark