Disputatsforsvar ved Carsten Reidies Bjarkam
Grise bruges i stigende omfang i eksperimentel hjerneforskning, som en økonomisk og etisk mere acceptabel stordyrsmodel end non-humane primater, da grisens relativt store hjerne, i forhold til smådyr som rotte og mus, muliggør hjerneskanninger og kirurgi med udstyr tilgængeligt på de fleste universitetshospitaler.
Der har således igennem de sidste årtier været et voksende behov for at kunne implantere eksperimentelt udstyr, stamceller og lægemidler præcist i bestemte hjerneområder hos grisen. Afhandlingen sammenfatter og diskuterer hvorledes vi har udviklet og optimeret de nødvendige neurokirurgiske teknikker hertil, så grise stereotaxi i dag kan udføres med samme præcision og udstyr, som man finder på de kliniske neurokirurgiske afdelinger.
Ligeledes har det været nødvendigt at belyse grisens hjerneanatomi nøje så bestemte hjernestrukturer præcist kan udpeges og målsøges. Hertil er udviklet indstøbnings- og skæreværktøj, som muliggør anatomisk håndtering af den relativt store grisehjerne.
Det tilvejebragte hjernemateriale er hernæst blevet analyseret mikroskopisk, hvorved minigrisens storhjernebark og underliggende storhjernestrukturer kunne inddeles i en række veldefinerede områder og sammenfattes i et cytoarkitektonisk atlas.
Det konkluderes at de tilvejebragte stereotaktiske procedurer og udstyr, samt etablerede storhjerneatlas, på væsentlige områder har faciliteret brugen af grisen som neurovidenskabeligt forsøgsdyr, om end man altid bør tænke nøje over, hvorfor man vælger at udføre sit projekt i en grisemodel, fremfor på menneske, non-humane primater eller smådyr.
Afhandlingen har titlen "Stereotaxic procedures in the Göttingen minipig - Promises, Pitfalls & Practicalities".
Tid og sted
Forsvaret finder sted fredag den 28. februar kl. 13 i Auditoriet Syd, Aalborg Universitetshospital. Alle interesserede er velkomne.
Bedømmelseskomité
Professor Christophe Destrieux
Université François Rabelais de Tours
Service de Neurochirurgie Laboratoire d’Anatomie, Faculté de Médecine
France
Professor Eirik Helseth
Department of Neurosurgery
Rikshospitalet
Institute of Clinical Medicine, Faculty of Medicine
University of Oslo
Norway
Professor Henrik Nielsen (Chair)
Department of Clinical Medicine
Aalborg University
Department of Infectious Diseases
Aalborg University Hospital
Denmark
Publiceret af
Kommunikationskonsulent
Publiceret af
Kommunikationskonsulent