Ph.d.-forsvar ved Rie Glerup

Torsdag den 23. januar forsvarer læge Rie Glerup, Nyremedicinsk Afdeling, sin ph.d.-afhandling om infektion hos patienter i hæmodialyse.

Rie GlerupInfektion er ofte årsag til indlæggelse hos patienter i hæmodialyse (HD) og er den næst-hyppigste dødsårsag hos disse patienter. Risikoen for blodforgiftning er 26 gange højere hos HD patienter sammenlignet med personer uden nyresvigt. At identificere patienter med forøget risiko for alvorlige infektioner kan være en hjælp til tilpasset individualiseret behandling/forebyggelse og  patientvejledning, men der foreligger kun sparsomme undersøgelser på området.

Staphylococcus aureus er en allestedsnærværende bakterie som kan være fredelig (kolonisering) men som også er i stand til at forårsage alvorlige livstruende infektioner. Bærere af S. aureus har øget risiko for udvikling af S. aureus bakteriæmi (SAB) i forhold til ikke-bærere. Hos HD-patienter er S. aureus årsag til en øget morbiditet og mortalitet og bakterien er den hyppigste årsag til bakteriæmi, ofte via dialyseadgangen. Den foretrukne dialyseadgang (access) hos HD-patienter er den arteriovenøse fistel (AVF). I dialyseafsnittene der indgår i denne afhandling er der overvejende brugt to metoder til kanylering, af blodbanen via en AVF: 1) rebstigeteknik eller 2) knaphulsteknik. De to metoder er af mange opfattet som ligeværdige ved dialysebehandling af centerHD-patienter, men flere små studier har i de senere år peget på en forøget risiko for infektiøse komplikationer ved brug af knaphulsteknik.

Det overordnede formål med denne afhandling var at undersøge forskellige aspekter af den forøgede infektionsrisiko hos en kohorte af HDpatienter fulgt i op til 5 år. Afhandlingen består af 3 studier. I Studie I blev sammenhængen mellem et panel af proteomics biomarkører og risikoen for udvikling af svær infektion hos HD-patienter undersøgt. I Studie II, blev risikoen for access-relateret SAB hos knaphulsbrugere sammenlignet med risikoen ved rebstigeteknik. Formålene med Studie III var at undersøge sammenhængen mellem kolonisering med S. aureus hos HD-patienter og risikoen for SAB og død. Endvidere blev stammer af S. aureus der forårsager SAB hos HD-patienter sammenlignet med stammer som er skyld i SAB hos den voksne baggrundsbefolkning Et af hovedresultaterne af denne afhandling er, at knaphulsbrugere har en svært forhøjet risiko for SAB og dette har medført ændret praksis i dialyseafdelingen på Aalborg Universitetshospital.

Tid og sted

Ph.d.-forsvaret finder sted torsdag den 23. januar kl. 13.00, Auditoriet Syd, Aalborg UH. Efterfølgende vil der være reception. Alle er velkomne.

Vejledere og bedømmelsesudvalg

Vejledere

  • Jeppe Hagstrup Christensen, professor, overlæge, dr. med. Nyremedicinsk Afdeling, Aalborg Universitetshospital.
    Klinisk Institut, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet
  • My Svensson, professor, overlæge, ph.d. Nyremedisinsk Avdeling, Akershus Universitetssykehus, Norge
    Institutt for Klinisk medisin, Det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo
  • Jens Dam Jensen, overlæge, ph.d. Nyresygdomme, Aarhus Universitetshospital
    Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet

Bedømmelsesudvalg

  • Michael Gaihede, professor, overlæge, ph.d., Øre-, Næse-, Halskirurgisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital
    Klinisk Institut, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet
  • Bård Waldum-Grevbo, overlæge, ph.d. Nyremedisinsk avdeling,
    Oslo Universitetssykehus, Oslo, Norge
  • Anne-Lise Kamper, overlæge, dr. med. Nefrologisk Klinik,
    Rigshospitalet