Ph.d.-forsvar ved Randi Fuglsang Fonager
Globalt set er prostatakræft er en af de hyppigste kræftformer hos mænd. Prostatakræft er ofte et fredeligt forløb uden dødelig udgang. Men nogle patienter har en aggressiv prostatakræft, som blandt andet forårsager knoglemetastaser, som kan være svært invaliderende. Dette er en af de største komplikationer ved prostatakræft og det kan lede til knoglesmerter og patologiske frakturer. Disse patienter modtager kun palliativ, livsforlængende behandling. Derfor er gode og præcise metoder til at detektere spredning af prostatakræft essentielle. Desuden er monitorering af behandlingseffekt ved knoglemetastaser essentielt for at skabe optimale behandlingsforløb.
Rutinemæssigt anvendes knogleskintigrafi til påvisning og monitorering af knoglemetastaser. I de seneste årtier er der dog sket en udvikling af scannere som giver mulighed for tomografiske billeder samt fusionering med CT til attenuationskorrektion og lokalisationsbestemmelse.
Randi Fuglsang Fonager belyser i sin ph.d.-afhandling diagnose og monitorering af knoglemetastaser ved prostatakræft i fire publikationer.
I et prospektivt diagnostisk akkuratesse-studie blev de diagnostiske egenskaber for knogleskintigrafi, SPECT/CT og NaF PET/CT sammenlignet. Studiet viste, at SPECT/CT og NaF PET/CT har en højere sensitivitet og en sammenlignelig specificitet med knogleskintigrafi. Derfor bør disse metoder fremtidigt anbefales på lige fod med knogleskintigrafi til diagnose af knoglemetastaser. Protokollen for dette studie er publiceret separat.
Et retrospektivt studie undersøgte variation mellem observatører ved vurdering af behandlingsrespons på knogleskintigrafi. Det viste, at stringente kriterier til bedømmelse af forandringer på knogleskintigrafi giver de mest konsekvente resultater og dette bør derfor anbefales til klinisk brug og i kliniske studier.
Til sidst blev overensstemmelsen mellem knogleskintigrafi og NaF PET/CT til klassificering af respons undersøgt i et prospektivt studie. Der var moderat overensstemmelse mellem knogleskintigrafi og NaF PET/CT, og NaF PET/CT bør derfor undersøges nærmere før denne kan anbefales på lige fod med knogleskintigrafi til vurdering af behandlingsrespons. Det bør særligt belyses, om resultaterne af NaF PET/CT-skanning bidrager til forbedret patientforløb.
Tid og sted
Ph.d.-forsvaret afholdes mandag den 19. juni 2017 kl. 14.00 i auditoriet, Forskningens Hus, Aalborg Universitetshospital. Efter forsvaret afholdes en reception.
Vejledere og bedømmelsesudvalg
Vejledere
Hovedvejleder:Lars Jelstrup Petersen
Professor, MD DMSc CBA
Klinisk Fysiologi og Nuklearmedicin, Aalborg Universitetshospital og Klinisk Institut, Aalborg Universitet.
Medvejledere:
Helle Damgaard Zacho,Associate Professor, MD PhD
Klinisk Fysiologi og Nuklearmedicin, Aalborg Universitetshospital og Klinisk Institut, Aalborg Universitet.
Niels Christian Langkilde
Associate professor, MD DMSc
Bedømmelsesudvalg
Jens Brøndum Frøkjær
Professor, MD PhD
Billeddiagnostik, Aalborg Universitetshospital og Klinisk Institut, Aalborg Universitet.
Frode Willoch
Professor, MD
The Faculty of Medicine, Oslo University (UiO)
Michael Borre
Professor, MD DMSc
Department of Clinical Medicine and Urology, Aarhus University Hospital
Publiceret af
Kommunikationskonsulent
Publiceret af
Kommunikationskonsulent