Livreddende førstehjælp hjælper flere tilbage i arbejde efter hjertestop

Kristian Kragholm, der er læge og ph.d.-studerende ved Anæstesien på Aalborg Universitetshospital, har netop fået offentliggjort et studie i det internationale anerkendte kardiologiske tidsskrift, Circulation, der peger på vigtigheden i, at vidner til hjertestop træder til og yder førstehjælp.
”Det er velkendt, at livreddende førstehjælp fra vidner til hjertestop sikrer, at flere overlever. Men nu peger vores resultater på, at det også øger sandsynligheden markant for, at overlevere kan vende tilbage til arbejde og bevare den samme indtægt som før deres hjertestop”, fortæller Kristian Kragholm.

Undersøgelsen, som er støttet af Hjerteforeningen og Trygfonden, viser, at ud af ca. 800 hjertestopoverlevere i den arbejdsdygtige alder, der fik hjertestop i perioden 2001-2011, vendte mere end 75% tilbage i arbejde. Flere overlevere kunne vende tilbage i arbejde, hvis vidner til hjertestoppet trådte til og startede genoplivning. Kristian Kragholm forklarer:

”Når vidner giver hjertemassage, så er det med til at sikre ilt til hjernen. Det minimerer risikoen for varige skader i hjernen, som formentlig er den bagvedliggende mekanisme for, at overlevere kan genoptage deres hverdag og komme tilbage på arbejdet”. 

Ikke nok med, at langt størstedelen kunne vende tilbage i arbejde, og flere vendte tilbage, hvis vidner igangsætte hjertelungeredning, så bevarede overleverne også deres arbejde i lang tid efter hjertestop, ligesom deres indtægt var den samme, som før hjertestoppet. Du kan læse hele artiklen her

”Næste skridt er at undersøge om samtlige overlevere vender tilbage til et godt liv og ikke kun dem i den arbejdsdygtige alder, vi netop har undersøgt”, slutter Kristian Kragholm.

Beretning fra et forskningsophold i USA

Kristian Kragholm har som led i sit ph.d.-studie siden 1. juli 2014 været i USA på Duke Clinical Research Institute, i Durham, North Carolina, hvor han netop forsker i, hvordan det går amerikanske hjertestopoverlevere. Derudover har Kristian også kig på overlevere i alle aldre i Danmark i sit næste ph.d.-delprojekt:

”Duke Clinical Research Institute (DCRI) er - hvis ikke verdens største - så en af de største forskningsinstitutioner i verden med en stor kardiologisk forskningsafdeling. Det er en stor ære at være Research Fellow her og meget udfordrende og lærerigt at se, hvordan forskning foregår i så stor en mastodont, som primært laver store registerstudier og randomiserede kontrollerede forsøg.”

Alt i alt har det været et godt og udbytterigt ophold i Durham, USA – både fagligt og privat – men det var ikke uden udfordringer. Kristian Kragholm beretter om den store omvæltning, det var at være tilflytter:

”Man starter med at leje et hus, hvor varmt vand, el og gas er lukket ned. Da jeg ikke på daværende tidspunkt havde et amerikansk personnummer, og man først kan ansøge om et sådant omkring 2 uger efter, man er ankommet på sit visum, skulle jeg både finde en, der kunne ”notify” med et stempel på diverse forms, jeg havde udfyldt, at jeg var den, som jeg udgav mig for og disse skulle så faxes (!). Sådan en har man jo ikke lige, og man har heller ikke strøm! Heldigvis kunne min nye arbejdsplads, DCRI, være behjælpelig med fax og internet, så jeg ligeledes kunne finde hen til de steder, hvor jeg skulle indsætte beløb som depositum for at få åbnet op for el, varme og vand”.

Det blev heldigvis hurtigt hverdag på den praktiske front og efterhånden også arbejdsmæssigt. Kristian Kragholm fortæller:

”Man fandt hurtigt ind i en rutine, både på hjemmefronten og på arbejdspladsen. Jeg kom i gang med nogle gode forskningsprojekter, hvor jeg anvender data fra en masse store og velkendte randomiserede forsøg, som Duke Clinical Research Institute og/eller deres samarbejdspartnere var tovholdere på. Derudover kom jeg også i gang med hjertestopforskning, hvor Duke også er godt med, idet de deltager i det store amerikanske hjertestopregister, CARES (Cardiac Arrest Registry to Enhance Survival). "

"Nærområdet i Durham i North Carolina er et meget inspirerende sted, med tre store universiteter i ”The Triangle”: University of North Carolina i Chapel Hill, Duke University i Durham og North Carolina (NC) State i Raleigh, som hver især ”hader” hinanden og ”slås” indbyrdes i college basketball kampe, som er meget stort her. Duke trak heldigvis det længste strå og vandt de amerikanske mesterskaber i college basketball i år. Sammen med min kæreste, Nadia, som jeg er så heldig at have med herovre, var vi på Cameron Stadium på Duke University og se en basketball-kamp, som vi var så heldige at få sponseret af min arbejdsplads. Basketballkampe kan nemlig godt være en dyr affære, eksempelvis løber en billet mellem Duke og Chapel Hill op på 2500 USD stykket og er at betragte som den største sportsevent i hele USA, hvor mange berømtheder kommer og ser kampen live”.

Ifølge Kristian Kragholm kan der trækkes mange ligheder mellem Aalborg og Durham:

”Durham er en gammel tobaksindustriby ligesom Aalborg, og sjovt nok har begge byer en tyr som deres varemærke. Durham var sæde for Lucky Strike og Liggett & Myers og sad på over 90% af hele den amerikanske tobaksindustri for indtil få årtier siden. Duke Washington, tobakindustriens fader, stiftede indirekte Duke University via sin søn, James B. Duke, som i 1924 oprettede en fond, som finansierede det daværende Trinity college, som senere blev omdøbt Duke University. American Tobacco Trail, tobaksstien fra landområderne til Durham midtby, hvor tobaksfabrikkerne lå og stadig er velbevarede i deres ydre form og omvendt til restauranter, YMCA og forskellige butikker, eksisterer stadig og er nu asfalteret og en rigtig god cykelrute, som vi nyder godt af. Efter tobakindustriens fald i Durham var byen meget præget af kriminalitet men det er der kommet styr på, og den er nu på top 50 listen over steder, man bør besøge som turist.” 

 ”Der er helt sikkert ting, vi kommer til at savne herfra, og det kan klart anbefales at tage på udlandsophold i forbindelse med sin ph.d. og se, hvordan forskning foregår i andre udenlandske institutioner. Det har været utrolig lærerigt. og der er mange oplevelser og erfaringer at trække på fremover, men hjemveen begynder også at trykke, og vi ser frem til at komme hjem til familie, venner og ikke mindst Forskningens Hus i starten af juli”, slutter Kristian Kragholm.