Fjernelse af fedtknude
Du skal have fjernet en fedtknude – også kaldet et lipom.
En fedtknude er en godartet og langsomt voksende knude, som består af fedtceller. De er meget almindelige – 1 ud af 1000 får dem årligt. Fedtknuder ligger oftest i fedtlaget mellem hud og muskel, men fedtceller findes overalt på kroppen, så fedtknuder kan komme alle steder. Man kan også have flere fedtknuder ad gangen. En fedtknude har intet med kræft at gøre og er næsten altid ufarlig, det vil sige godartet.
Du mærker som regel ikke til, at du har en fedtknude, udover at du kan se og føle det. Kommer der undtagelsesvist smerter og gener, skyldes det, at fedtknuden vokser og trykker på noget, der ligger tæt på fedtknuden.
Behandling er ofte ikke nødvendig. Men oplever du gener – fx kosmetisk, eller hvis lipomet er stort, smertefuldt, voksende eller befinder sig på et sted, der generer dig – kan det fjernes ved en operation.
Derfor opstår fedtknuder Fedtknuder menes at opstå efter slag, skade eller stød på et hudområde. I nogle familier ses en øget forekomst, og her er der en arvelig sammenhæng, men ellers kendes årsagen ikke præcist. |
-
Du skal have fjernet en fedtknude – også kaldet et lipom.
En fedtknude er en godartet og langsomt voksende knude, som består af fedtceller. De er meget almindelige – 1 ud af 1000 får dem årligt. Fedtknuder ligger oftest i fedtlaget mellem hud og muskel, men fedtceller findes overalt på kroppen, så fedtknuder kan komme alle steder. Man kan også have flere fedtknuder ad gangen. En fedtknude har intet med kræft at gøre og er næsten altid ufarlig, det vil sige godartet.
Du mærker som regel ikke til, at du har en fedtknude, udover at du kan se og føle det. Kommer der undtagelsesvist smerter og gener, skyldes det, at fedtknuden vokser og trykker på noget, der ligger tæt på fedtknuden.
Behandling er ofte ikke nødvendig. Men oplever du gener – fx kosmetisk, eller hvis lipomet er stort, smertefuldt, voksende eller befinder sig på et sted, der generer dig – kan det fjernes ved en operation.
Derfor opstår fedtknuder
Fedtknuder menes at opstå efter slag, skade eller stød på et hudområde. I nogle familier ses en øget forekomst, og her er der en arvelig sammenhæng, men ellers kendes årsagen ikke præcist.
Inden operationen starter, taler kirurgen med dig om, hvad der skal ske og optegner det område på dig, som skal opereres. Herefter kan der være ventetid, inden du kommer ind på operationsstuen.
Selve operationen foregår enten i lokal- eller fuldbedøvelse. Det afhænger af fedtknudens størrelse. Du skal forvente, at operationen tager længere tid, hvis du skal i fuldbedøvelse. Det skyldes, at det tager længere tid af bedøve og vække dig igen.
Mens bedøvelsen begynder at virke, gør vi området sterilt og sætter afdækning op. Kirurgen lægger et snit i huden svarende til fedtknudens bredde eller længde. Snittet lægges efter hudens folderetning, fordi det giver det pæneste kosmetiske resultat. Når fedtknuden er fjernet, lukker kirurgen som regel huden med en fin, tynd tråd. Herefter får du en sugende forbinding eller plaster over såret.
Når operationen er afsluttet, kommer du tilbage til Sammedagskirurgisk Afsnit O6. Her bliver du observeret for eventuel blødning og smerter. Vi anbefaler, at du forholder dig i ro og ligger på det opererede område for at mindske blødning.
Træf aftale med en pårørende
Når du har hvilet efter operationen, og vi kan se at alt er gået godt, gør vi dig klar til at skulle hjem. Vi forventer, at du enten har en pårørende med, der kan køre dig hjem, eller at du har truffet aftale med en pårørende, der kan afhente dig med kort varsel, når vi ringer.
Har du været i fuld bedøvelse, skal du være opmærksom på, at du ikke selv må køre bil de første 24 timer efter operationen, da din reaktionsevne er påvirket af bedøvelsen.
Lokalbedøvelse under operationen
Hvis du skal lokalbedøves, vil kirurgen ofte lægge bedøvelsen, lige efter du er kommet ind på operationsstuen. Lokalbedøvelsen kan mærkes og kan være en anelse ubehagelig, men ubehaget forsvinder hurtigt. Herefter er området helt smertefrit. Du kan dog fornemme, at der røres ved området. Når du er lokalbedøvet, er der mulighed for under operationen at lytte til medbragt musik, og du kan tale med kirurgen under operationen. Der vil også være en sygeplejerske til stede under operationen, som kan støtte dig.
Fuld bedøvelse under operationen
Inden du bliver bedøvet får du overvågningsudstyr på til at måle din puls, dit blodtryk og iltindhold i blodet. Du får et drop i hånd eller arm til medicin og væske.
Før vi lægger dig til at sove, får du smertestillende og sovemedicin i droppet, og du får en blød plastikmaske holdt op til mund/næse, hvori der er ren ilt. Ren ilt lige op til bedøvelsen giver de bedste forudsætninger for en god bedøvelse. Det tager et par minutter, før du sover.
Du får smertestillende, og sammen med lokalbedøvelse og/eller nerveblokade tilstræber vi, at du vågner op med acceptable smerter eller er helt smertefri.
Før operationen har vi talt med dig om din risiko for kvalme i forbindelse med bedøvelsen. Om du får kvalme afhænger oftest af operationens art og varighed samt individuelle forhold, fx hvis du tidligere har oplevet at blive dårlig ved bedøvelsen. Hvis vi vurderer, at du har risiko for kvalme, giver vi dig også medicin, der forebygger dette, mens du sover.
Mød fastende til operationen, hvis du skal i fuld bedøvelse
Du skal faste inden bedøvelsen, så din mavesæk er helt tom. Møder du ikke fastende, kan vi være nødt til at aflyse din aftale. Følg derfor disse regler:
- Du må ikke spise fra 6 timer inden operationen. Du må heller ikke drikke mælkeprodukter.
- Du må gerne drikke klare væsker indtil 2 timer før. Det kan fx være vand, saftevand eller te og kaffe uden mælk.
- For dit velbefindende før og efter bedøvelsen anbefaler vi, at du drikker et stort glas sød saft 2 timer før den planlagte behandling og derefter ingenting, indtil bedøvelsen er overstået.
- Du må indtage medicin ifølge aftale med anæstesilægen. Spørg, hvis du er i tvivl.
Hold huden intakt
Undgå kradsemærker og fjernelse af hårvækst i området i dagene op til operationen. Små rifter i huden øger risiko for infektion i forbindelse med operationen.
Vask dig grundigt før operationen
Tag et bad om aftenen eller morgenen, og vask dig grundigt med vand og sæbe – særligt på stedet for indgrebet. Undlad at smøre dig med creme, da det gør desinfektion vanskeligere. Tag rent tøj på. Undlad smykker, piercinger, ur og lignende genstande, der er samlested for bakterier. Så har du gjort det, du kan, for at mindske risikoen for infektion.
Fjern makeup og løse genstande
Af hensyn til hygiejne og sikkerhed under operationen skal du forberede dig således:
- Makeup. Fjern al makeup og neglelak. Under operationen skal vi kunne iagttage din huds naturlige farver.
- Smykker. Fjern løse dele såsom smykker, ur og ringe. Smykker er samlingssted for bakterier, der øger risikoen for infektion.
- Daglige hjælpemidler. Briller, høreapparat og tandprotese tager vi af dig lige inden bedøvelsen.
- Kontaktlinser. Linser må du gerne beholde i. Det er dog på eget ansvar. Fortæl sygeplejersken, hvis du bruger linser.
Køb smertestillende medicin samt plaster
Vi råder dig til på forhånd at købe smertestillende håndkøbsmedicin (paracetamol) eller Ibuprofen, så du har den til de første dage hjemme. Vandafvisende plastre kan også købes på apoteket.
Undlad at tage blodfortyndende medicin
Tager du blodfortyndende medicin, skal du undlade at tage det op til operationen. Du har aftalt med kirurgen, hvordan du holder pause.
Undlad forbrug af tobak og alkohol
Alkohol og rygning øger risikoen for komplikationer ved operation markant. Jo før, du stopper med at indtage alkohol eller ryge, jo bedre vil din krop kunne klare en operation. Tal med os eller din læge, hvis du har brug for vejledning til at nedsætte dit forbrug inden operationen.
Forvent at have smerter
Det lokalbedøvelse, som er sprøjtet ind under huden i forbindelse med operationen, virker cirka 4-6 timer. Dernæst kan du have behov for at tage smertestillende fra håndkøb – eller fra recept, hvis kirurgen har vurderet, at det er nødvendigt.
Bestil tid til at få fjernet sting
Du skal selv kontakte din læge og bestille en tid til at få fjernet operationstråd. Tråden kan fjernes 10-12 dage efter operationen.
Skift plaster efter 2 dage
Vi har som regel anbragt en sugende og komprimerende forbinding på såret efter operationen. Fjern den først efter 2 dage. Anbring herefter et nyt plaster oven på arret. Personalet giver dig et par plastre med hjem, som passer til såret, og som du selv kan skifte ved gennemsivning og behov.
Kontakt din læge ved blødning eller tegn på infektion
- Blødning: Der er altid risiko for blødning efter en operation. Det ses ved, at forbindingen bliver gennemblødt. Er det kun en lille plet, er det ikke forbundet med problemer. Bliver forbindingen mørk i et større område, skal du gå til egen læge, som bør skifte forbindingen og tilse såret.
- Infektion: Oplever du tegn på infektion, skal du reagere hurtigt på infektionstegnene og kontakte din læge. Infektionstegn er fx lokal varme, der kan udvikle sig til feber, hvis der ikke gribes ind, hævelse, smerte, sivning med blakket væske eller pus, rødme der breder sig.
Undgå karbad og svømmehal
For at mindske risikoen for infektion fraråder vi dig at tage karbad eller gå i svømmehal, indtil trådene er fjernet, og såret er helet.
Beskyt arret mod sol
Undgå direkte sol på såret i den periode, hvor arret er rødviolet i farven, da du ellers risikerer, at arret bliver mørkere pigmenteret og mere synligt. Smør eventuelt med solstift med faktor 40, sæt plaster på eller dæk arret over med tøj.
Brug ’englehud’ for at modvirke, at arret buler op
Arvæv er en del af den naturlige helingsmekanisme. En sjælden gang kan kroppen danne for meget arvæv, der kan gøre arrene i huden både store og opsvulmede. Dette har oftest kun kosmetisk betydning og bedres som regel med tiden.
Du kan modvirke, at arret vokser i højden, med et lille tryk. Trykket kan fx laves med englehud, der er et tyndt plaster i rulle. Du kan købe det på apoteket. Sæt det på i arrets længderetning.
Sygemeld dig kun, hvis dit arbejde kræver det
Det er som udgangspunkt ikke grund til, at du sygemelder dig fra dit arbejde efter operationen. I nogle tilfælde kan det dog være nødvendigt, hvis dit arbejde gør, at du ikke kan eller må udføre dit job på grund af såret.
Fedtknuden sendes til undersøgelse
Efter operationen sender vi fedtknuden til mikroskopisk undersøgelse på Patologiafdelingen. Det gør vi altid. Patologiafdelingen undersøger, om knuden er godartet. Det vil den forventeligt være.
Du får svar på prøven per brev i din e-Boks eller postkasse.
- Infektion. Når huden brydes, fx ved indsprøjtning eller operation, er der altid risiko for infektion, hvis der kommer bakterier under huden. Risikoen er meget lille, under 1%.
- Hæmatom (blodansamling). Hvis blødningen er blevet under huden, ses det som et mørkfarvet område. Det forsvinder dog med tiden. Vi modvirker hæmatom ved at lægge en komprimerende forbinding på arret efter operationen.
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Du kan også læse mere om fedtknuder påwww.patienthåndbogen.dk– søg på 'lipom'.
Kontakt
Sammedagskirurgisk Afsnit O6
Tlf. 97 66 66 12
Vi træffes bedst 9.00 – 15.00