Sådan lindres symptomerne, hvis dit barn har RS-virus
RS-virus (Respiratory Syncytial Virus) er en forkølelsesvirus, der kan ramme både børn og voksne, oftest i perioden fra november til maj.
RS-virus er én af de hyppigste årsager til luftvejs-infektioner hos børn under 2 år. Jo mindre barnet er, jo værre kan symptomerne være.
-
RS-virus (Respiratory Syncytial Virus) er en forkølelsesvirus, der kan ramme både børn og voksne, oftest i perioden fra november til maj.
RS-virus er én af de hyppigste årsager til luftvejs-infektioner hos børn under 2 år. Jo mindre barnet er, jo værre kan symptomerne være.
-
Små børn har ofte feber, er forkølede og har især i de første sygedage hoste og sejt slim. Barnets vejrtrækning kan være hurtig og/eller besværet. Hvis barnet er meget sygt, kan huden blive blåfarvet, og hvis der er tale om et spædbarn, kan der opstå pauser i vejrtrækningen.
Små børn kan være trætte og blive irritable, hvis de hoster, og det gør ondt, og de kan have nedsat appetit og nedsat tørst. Større børn og voksne er blot forkølede med ondt i halsen og let hoste.
-
RS-virus påvises i slim, der suges ud af dit barns næse med en tynd slange. Slimet sendes til undersøgelse, og du kan forvente svar inden for 1 – 2 døgn, hvis prøven tages på en hverdag.
Har dit barn meget hurtig og/eller besværet vejrtrækning, undersøger vi også blodets iltning, væskebalancen, og om der er bakterier i blodet. Det kan muligvis også blive nødvendigt at tage et røntgenbillede af barnets lunger.
-
RS-virus kan smitte direkte ved indånding. Virus kan også sidde på hænderne og føres direkte fra hånd til hånd og smitte indirekte via det, barnet rører ved, fx legetøj.
Hvis dit barn har fået RS-virus, er det blevet smittet 2-8 dage, før det er blevet sygt.
-
- Vask altid hænderne grundigt eller brug hånd-desinfektion. Begge dele forebygger spredning af smitte.
- Lad barnet blive på stuen under en evt. indlæggelse.
- Lad ikke andre børn lege med det legetøj, dit barn leger med.
- Hvis du bliver indlagt med dit barn, skal du aftale brug af badeværelse med personalet.
-
Sygdommen varer som regel 1-3 uger. Dit barn er kun beskyttet mod ny smitte i 2-3 måneder. Det er dog sjældent, at et barn får sygdommen 2 gange den samme vinter.
-
Der findes ingen egentlig behandling af virus. Kroppen bekæmper den selv. Den eneste behandling og pleje, vi og du kan give dit barn, er at forsøge at lindre symptomerne.
- Lad barnet sove med hovedet højt i et køligt rum. Det letter vejrtrækningen.
- Giv eventuelt dit barn 1-2 saltvandsdråber i næseborene, hvis barnet er meget tæt i næsen. Det kan lette luftpassagen. Du kan købe saltvandsdråberne på apoteket eller lave dem selv ved at tilsætte ¼ teskefuld bordsalt til en kop lunkent vand.
- Lad dit barn sove i undertøj, hvis det har feber, og erstat dynen med et lagen, men hold hænder og fødder varme.
- Tilbyd dit barn mad og drikke i små portioner hyppigt, hvis det kaster op i forbindelse med hoste.
- Det er i orden, at barnets appetit er nedsat, men det er vigtigt, at barnet bliver tilbudt og får rigeligt at drikke. Hvis dit barn mod forventning ikke kan drikke selv, kan det få væske i en sonde eller i et drop (en lille plastikslange).
- Har dit barn ondt og/eller feber, kan det være en god idé at give det smertestillende /feber-nedsættende håndkøbsmedicin i form af medicin, der indeholder paracetamol. Du kan give medicinen som mikstur, som tablet eller som stikpille. Følg lægens anvisning eller instruksen på pakken.
- Vær opmærksom på, at frisk luft ikke forværrer dit barns sygdom. Dit barn må gerne sove og opholde sig ude.
- Undlad at udsætte dit barn for tobaksrøg, da røg kan forværre og vedligeholde dit barns luftvejsinfektion.
- Hvis dit barn har meget sejt slim, kan der gives inhalationer og/eller en såkaldt pep-maske.
- Hvis dit barn har meget svært ved at trække vejret, kan det blive nødvendigt at understøtte vejrtrækningen med CPAP. CPAP er en forkortelse for Continuous Positive Airway Pressure (kontinuerligt overtryk i luftvejen). CPAP er et apparat, der puster luft ind gennem en maske, barnet har rundt om munden og næsen, mens det sover.
-
Når dit barn udskrives fra Børneafdelingen, kan det have brug for pep-maske, inhalationer og smertestillende medicin. Vi viser dig, hvordan du giver dit barn den nødvendige medicin og behandling.
Dit barn kan smitte i op til 3 uger efter sygdoms-udbruddet. Så længe barnet hoster, må det ikke være sammen med små børn – specielt ikke børn under 6 måneder.
Dit barn kan komme i institution eller dagpleje, når det ikke har feber, og når du selv synes, at det virker raskt.
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.
Børne- og Ungeafdelingen
Sekretariatet
Tlf. 97 66 33 30
Ambulatorium for Børn og Unge
Tlf. 97 55 34 00
Modtagelsen for Børn og Unge
Tlf. 97 66 34 21
Børne- og Ungedagafsnit
Tlf. 97 66 34 12
Børne- og Ungedøgnafsnit, Etage 1
Tlf. 97 66 34 25
Børne- og Ungedøgnafsnit, Etage 2
Tlf. 97 66 64 33
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 10.00 – 14.00
Opdateret