Bedre vejledning skal halvere antallet af nordjyske børn med inkontinens
Region Nordjylland arbejder sammen med kommunerne i Aalborg og Jammerbugt om en fælles vejledning af de godt 2.400 børn, der på tværs af de to kommuner døjer med ufrivillig vandladning eller afføring – også kendt som inkontinens. For vurderingen er, at simple råd kan hjælpe over halvdelen af børnene af med deres symptomer, før de ender med en henvisning til hospitalet.
Tværfaglig hjælp
En våd madras om morgenen og flere sæt rene tøj i løbet dagen. Sådan ser hverdagen ud for de børn, der døjer med ufrivillig vandladning eller afføring – det man kalder inkontinens. Region Nordjylland forventer, at over halvdelen af de 2.400 børn kan blive symptomfri med simple råd uden for hospitalet.
Derfor arbejder regionens universitetshospital sammen med sundhedsplejersker og praktiserende læger i de to kommuner for at skabe ensartede råd til forældre og andre voksne omkring barnet, fx pædagoger i børnehaver.
Inputs fra forældre
Flere forældrerepræsentanter er knyttet til projektet for at sikre, at informationen giver mening for modtagerne. Tidligere blev forældre vejledt forskelligt alt efter, hvor de søgte hjælp. Nu bliver hjælpen den samme uanset, hvor forældre henvender sig. Det giver tryghed for den enkelte familie, når regionen og kommunerne arbejder sammen.
En åben snak
Inkontinens kan være et tabubelagt emne, og børn kan føle, at de skiller sig ud fra deres venner. Men de er ikke alene. En åben snak gør det mere naturligt, og på den måde kan vi hjælpe forældre til at række ud efter hjælp. Det kan i sidste ende have betydning for, hvor mange børn der har inkontinens.
En mere koordineret hjælp kan betyde, at flere børn bliver grebet tidligt og får den rette hjælp, så færre møder op på hospitalet som teenagere med komplekse urin- og afføringsproblemer.