Når dit barn skal opereres på AMA-A
Vi ved, at du står i en presset situation, når du som forælder får at vide, at dit barn skal opereres akut. Du skal ikke blot håndtere dine egne bekymringer, men du er samtidig en væsentlig medspiller for os i forhold til at skabe tryghed for dit barn.
Vores erfaring er, at når børn befinder sig i en stressende og angstprovokerende situation, vil de søge hjælp hos dig som forælder til at forstå, hvad der skal ske, og hvordan de skal klare situationen. Du har derfor en vigtig rolle i at gøre forløbet til en god oplevelse. Vi er selvfølgelig med hele vejen, og vi hjælper og guider, alt det vi kan, men vi er afhængige af dig som en væsentlig samarbejdspartner.
Vi har samlet en række gode råd og viden, som forhåbentlig kan hjælpe dig med at mestre situationen, så du og dit barn føler jer trygge i forløbet.
Besøg vores digitale operationsforløb
Vi har lavet et digitalt univers, der viser, hvad der skal ske, og hvordan der ser ud på operationsstuen. Værktøjet kan du anvende i samtale med dit barn. Her kan I sammen gå på opdagelse og blive klogere på forløbet. Operationsforløbet vil også blive gennemgået sammen med en sygeplejerske.
https://aalborguh.RN.dk/akut-operation-børn Du kan også tilgå operationsforløbet ved at skanne QR-koden med kameraet i din telefon. |
Skab tryghed for dit barn
Selvom det kan være svært for dig, og du er utryg og bekymret for den situation, I står i, er det vigtigste, du kan gøre at skabe tryghed for dit barn.
Vær opmærksom på, at dit barn kan aflæse dit kropssprog, så hvis du selv er bange eller utryg ved situationen, kan barnet hurtigt aflæse det. Forsøg derfor at være rolig og skabe trygge rammer for dit barn. Sig fx: “Jeg kan se, du er bange – jeg er hos dig, og vi klarer det sammen.”
Vær opmærksom på dit ansigtsudtryk og dit kropssprog. Forsøg at genfinde roen, hvis du begynder at miste kontrollen. Træk vejret dybt og roligt, så du bevarer roen. Din ro vil berolige barnet.
Undlad at overdrive trøst. For meget trøst kan signalere, at der er noget på vej, man skal være bange for. Vær opmærksom på at undgå negative tanker og udtryk. Sig fx ikke: ’Du skal ikke være bange’. Sig i stedet: ’Du kan klare det’.
Hjælp med at aflede barnet i smertefulde situationer
Skal dit barn have taget blodprøve, lagt venflon eller andet, så hjælp med at gøre oplevelsen så positiv for barnet som muligt. Brug fx afledning. Det kan være at synge barnets yndlingssang, se videoer på mobilen, eller gøre brug af barnets evne til at fantasere.
Mange børn elsker at bruge deres fantasi, og fantasi kan hjælpe barnet med at håndtere en presset situation. Det kan være i form af en fortælling, som barnet deltager i; en fantasirejse til et dejligt feriested eller en rejse til barnets yndlingssted, fx fredag aften i sofaen med mor og far, børne-tv og en skål slik. Bed barnet om at gå i detaljer og beskrive, hvad det oplever, fx farver, stemmer, lyde, lugte, smage, følelser. Brug gerne humor i fantasirejsen. Personalet hjælper også gerne med at aflede barnet.
Giv dit barn mulighed for at stille spørgsmål, og svar ærligt
Spørger barnet om noget, du ikke kan svare på eller er i tvivl om, så stil spørgsmålet videre til os eller gå på opdagelse i vores digitale univers. Måske kan I sammen finde svaret her.
Vær ærlig i dine svar. Hvis dit barn spørger, om det, der skal ske, gør ondt, så svar, at det muligvis kan være ubehageligt, men at personalet vil gøre alt for at hjælpe, så det næsten ikke gør ondt.
Følg med til operationsstuen, og sid ved barnet, til barnet er bedøvet
Vi opfordrer til, at du følger dit barn ned til operationsstuen og sidder ved siden af barnet, indtil det sover. Der er en del mennesker på operationsstuen – dette er helt normalt, og hver sygeplejerske har sin egen funktion i forhold til at sørge for dit barns operationsforløb.
For at give plads til de forberedelser, som personalet på operationsstuen skal gøre – og sikre at du ikke kommer til at røre ved udstyr, som skal forblive sterilt – skal du blive siddende ved siden af barnet, og holde det i hånden, indtil det er bedøvet. Det er ikke tilladt, at du bevæger dig rundt på stuen.
Vi passer på dit barn under operationen
Nogle gange bruger vi maske til at få barnet til at sove. Ved masken inhalerer barnet sovemedicin. Barnet kan komme til at flagre lidt med armene og trække vejret hurtigt. Det kan virke voldsomt, men er helt normalt.
Husk, at vi under operationen overvåger dit barn nøje. Der bliver hele tiden holdt øje med puls, blodtryk og vejrtrækning, og vi sørger for, at dit barn sover trygt og godt.
Vi kontakter dig, når barnet er på vej til opvågningen
Vi kontakter dig, når dit barn er kørt på opvågning. De fleste børn vågner stille og roligt op, men nogle børn kan være meget urolige. Det er vigtigt, at du lader barnet vågne af sig selv. Undgå derfor at røre og ae barnet for meget.
Tal med barnet om oplevelsen – også efter operationen
Efter udskrivelse kan dit barn have brug for at bearbejde oplevelsen på hospitalet. Her kan I eventuelt besøge det digitale univers igen og tale dit barns forløb igennem.