Når du skal på hospitalet med dit barn
I denne pjece har vi samlet en række praktiske oplysninger til dig om besøget hos os. Oplysninger, som forhåbentlig vil hjælpe dig som forælder til at forberede dit barn til besøget hos os og en eventuel operation.
Enhver sygdom og indlæggelse kan være belastende og svær for både børn, forældre og søskende. Dette kan dog afhjælpes en del, hvis man forbereder barnet og familien på, hvad der skal ske. Børn vil ofte have mange forskellige og modsatrettede følelser i forbindelse med et hospitalsbesøg eller en indlæggelse. De kan være spændte, nervøse, bange eller frustrerede, hvilket er helt normalt.
-
I denne pjece har vi samlet en række praktiske oplysninger til dig om besøget hos os. Oplysninger, som forhåbentlig vil hjælpe dig som forælder til at forberede dit barn til besøget hos os og en eventuel operation.
Enhver sygdom og indlæggelse kan være belastende og svær for både børn, forældre og søskende. Dette kan dog afhjælpes en del, hvis man forbereder barnet og familien på, hvad der skal ske. Børn vil ofte have mange forskellige og modsatrettede følelser i forbindelse med et hospitalsbesøg eller en indlæggelse. De kan være spændte, nervøse, bange eller frustrerede, hvilket er helt normalt.
-
Se videoer på vores hjemmeside
Børn er – ligesom voksne – ofte bange for det, de ikke kender. Så giv dig god tid til at tale med dit barn om det kommende hospitalsbesøg eller den kommende indlæggelse. Jo mere du forklarer, jo mere tryg bliver dit barn. På Øre-, Næse-, og Halskirurgisk Afdelings hjemmeside kan du finde 3 videoer om øre-, næse-, halsundersøgelse, modtagelse i sengeafsnittet og bedøvelse på operationsgangen, som I sammen kan se og snakke om: https://aalborguh.RN.dk/Hjælp-dit-barn
Tal om sygdom og hospital som noget naturligt
Når børn befinder sig i en stressende og angstprovokerende situation, vil de søge hjælp hos deres forældre for at forstå, hvad der skal ske, og hvordan de kan klare situationen. Forskning viser, at selv meget simple ting, som forældre siger eller gør, kan påvirke barnets oplevelse. Ting, vi som forældre synes er harmløse, kan være skræmmende for børn. Snak derfor med dit barn om ”sygdom og hospital” som noget, mange oplever – og husk at fortælle, at alle børn og alle voksne på et eller andet tidspunkt i livet kan få brug for at komme på hospitalet.
Forbered barnet så konkret som muligt
Lad på forhånd og om muligt barnet vide, hvilke undersøgelser det skal gennemgå, også selvom det kan være noget ubehageligt, fx hvis barnet skal suges i øret eller have lavet en kikkertundersøgelse i næsen. Dette vil give dit barn tryghed. Brug ærlige og enkle forklaringer, der passer til dit barns alder. Stil dit barn spørgsmål, så du sikrer dig, at han eller hun forstået, hvad du har sagt.
Lad være med at love noget, du ikke kan holde. Lad for eksempel være med at sige, at noget ikke vil gøre ondt, eller at barnet ikke skal suges i øret, kigges i halsen, hvis det er det, som skal ske.
Hos os er der mulighed for at få lattergas, hvis det er meget svært for dit barn, og det ellers kan medvirke til dette.
Forbered dig selv
Det er også vigtigt, at du selv er forberedt. Læs derfor alt det materiale igennem, som vi har sendt til jer, og find eventuelt mere information på vores hjemmeside. Skriv dine spørgsmål ned, så du ikke glemmer dem, når du kommer ind til os.
-
Forbered jer på ventetid
Når I har tjekket ind ved ankomstskanneren, skal I tage plads i vores venteværelse. Forbered jer på, at der kan opstå ventetid. Medbring eventuelt lidt legetøj eller bøger.
På undersøgelsesstuen
Når I kommer ind på stuen, vil i blive mødt af en læge og en sygeplejerske. Lægen vil her undersøge dit barn både i øre, næse og hals.
Hvis dit barn skal opereres, vil I få vejledning i forhold til operationen af både læge og sygeplejerske. I vil også skulle tale med narkoselægen omkring bedøvelse samme dag.
-
Når I kommer til afdelingen, vil i blive modtaget af en sygeplejerske, som vil vise jer til rette på afsnittet. Dit barn skal have hospitalsskjorte og et armbånd på med sit navn og CPR-nummer.
Forbered jer på ventetid, selv om I er gjort klar til operation. Der vil altid være ventetid på et hospital, da det ofte kan være svært for os at planlægge, hvor lang tid hver operation tager. Der kan også komme en akut operation, som for jer kan betyde ekstra ventetid.
Det vil være en god idé at medbringe en bamse eller andet, som dit barn er glad for, og som kan give tryghed. Medbring også gerne noget, I kan fordrive tiden med, fx mobil, iPad eller computer. På afdelingen findes der blade, bøger og legetøj.
Sørg for at dit barn har noget behageligt tøj på, fx joggingtøj. Det er vigtigt, at man har det varmt og behageligt, mens man venter.
Dit barn skal have trylleplaster på (EMLA/Amitop), hvis I har aftalt dette med anæstesilægen.
-
Når det er tid til operation, bliver I fulgt til operationsafsnittet af en portør. Man skal selv gå til operationsafsnittet sammen med portøren, og man skal eventuelt også følges med andre fra afsnittet, som også skal opereres.
På operationsafsnittet vil I komme til at tale med den læge, som skal foretage operationen. En sygeplejerske vil hjælpe jer til rette på operationsstuen og fortælle jer, hvad der skal ske.
Det er kun muligt for én af jer forældre at være hos barnet, indtil det er blevet bedøvet. Det er ikke muligt for jer at være til stede under operationen. Vi anbefaler, at du eller I venter i afdelingens opholdsstue, så personalet nemt kan få kontakt med jer. Husk at give besked til personalet, hvis I forlader afdelingen, og oplys gerne jeres mobilnummer.
-
Når operationen er færdig, kommer dit barn ind på opvågningsstuen, hvor det skal have ro og tid til at vågne efter narkosen. Opvågningspersonalet ringer til dig, når dit barn er kommet på opvågningsstuen. Da der skal være ro på Opvågningen, er der som udgangspunkt kun plads til én forælder der.
Lægen kommer og fortæller dig og dit barn, hvordan operationen er gået, og I kan stille spørgsmål til efterforløbet.
Det er sygeplejersken på Opvågningen, der vurderer, hvornår dit barn er klar til at komme tilbage til afdelingen. I vil blive hentet af en portør, der kører jer op i afdelingen.
-
Hvis dit barn skal hjem samme dag
Der er mad til dit barn efter operationen, men ikke til dig. Du kan eventuelt købe mad til dig selv i hospitalets cafeteria eller selv medbringe det.
Når dit barn har det godt, har spist, tisset og drukket, må I komme hjem igen. Før I tager hjem, informerer sygeplejersken i afdelingen jer om, hvordan I skal forholde jer efter operationen.
Det er en god idé, hvis begge forældre er med på hospitalet, så den ene kan hjælpe jeres barn, og den anden kan køre bilen.
Hvis dit barn skal overnatte
Hvis dit barn skal overnatte på hospitalet, vil den ene forælder blive indlagt sammen med barnet. Begge forældre må gerne være her, men der er kun mulighed for, at den ene kan overnatte. Hvis dit barn skal overnatte på hospitalet, vil der også være mad til den ene forælder under indlæggelsen.
-
Hvis dit barns hospitalsophold medfører fravær fra arbejde, er der mulighed for at søge om økonomisk godtgørelse i form af dagpenge fra Udbetaling Danmark.
Nogle overenskomstaftaler giver mulighed for frihed med løn i forbindelse med børns hospitalsindlæggelse. Spørg eventuelt din fagforening om dette.
Se venligst vores hjemmeside, eller bed om at få udleveret pjecen herom ved dit barns hospitalsbesøg.
-
Der kan forekomme udfordrende oplevelser under et hospitalsbesøg eller en indlæggelse. Det er i orden at være ked af det som forælder, men prøv at undgå at vise det i forbindelse med undersøgelse eller operation. Dit barn ser dig ikke som 'skurken', så længe du er aktivt involveret og engageret i undersøgelsen.
Her er nogle forslag til dig og dit barn, som I kan gøre brug af ved behov.
Du kan:
- berolige og støtte barnet i situationen
- fortælle barnet, hvad der skal ske, og at barnet kan klare det
- tale med en rolig stemme og have øjenkontakt
- holde barnets hånd
- stryge eller ae barnets ansigt eller arm.
Dit barn kan sammen med dig:
- trække vejret dybt, fx ved at I forestiller jer, at I puster lysene ud på en fødselsdagskage (brug fantasien)
- tænke på en lykkelig eller sjov oplevelse og forestille sig, at I var der igen
- fortælle historier eller synge
- tælle baglæns
- klemme en hånd
- lytte til musik
- kigge på et billede eller et stykke legetøj.
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.
Øre-, Næse-, Halskirurgisk Ambulatorium
Tlf. 97 66 27 12
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 8.30 – 14.30
H-Opvågning
Tlf. 97 66 17 48
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 7.00 – 17.00
Sengeafsnit NHH
Tlf. 97 66 24 56
Vi træffes bedst: Hverdage efter 14.30 og i weekender
-
Opdateret