Disputatsforsvar
Om afhandlingen
Osteomyelitis er en infektion i knoglemarven ofte involverende tilstødende knoglestrukturer (OM), oftest forårsaget af den gram-positive bakterie Staphylococcus aureus (S. aureus). OM resulterer i en progressiv knogledestruktion og tab af knoglemasse og kan også involvere de omgivende bløddele. Tidlig identifikation og lokalisering af OM er afgørende for et rettidigt og passende behandlingsvalg. Hurtigt indsættende antibiotikabehandling kan forhindre deformitet og nekrose af den berørte knogle, amputation og letalitet.
Det er imidlertid vanskeligt at skelne mellem aktiv bakteriel infektion og steril inflammation ved hjælp af de tilgængelige billeddannelsesmodaliteter. Disse modaliteter gør det muligt at se morfologiske ændringer (konventionelle røntgenoptagelser, CT og MR) og molekylære ændringer (SPECT/PET). Morfologisk billeddannelse bidrager med at bekræfte og afsløre omfanget af OM, men er ikke altid tilstrækkelig, og det er ofte nødvendigt at supplere med molekylær billeddannelse. Hybrid billeddannelse, som kombinerer morfologisk og molekylær billeddannelse, har forbedret diagnostik af OM betydeligt, men vi har stadig problemer med at skelne steril betændelse fra infektion.
Pia Afzelius har derfor undersøgt og udviklet forskellige nye radioaktive sporstoffer til påvisning af OM baseret på flere strategier i forhåbning om, at disse ville gøre det muligt at skelne mellem infektion og inflammation.
Protokollen til projektet blev designet i 2010-12, mens arbejdet blev gennemført i 2013 med afslutning af skanninger i 2017. Forskergruppen undersøgte og udviklede forskellige nye radioaktive sporstoffer til påvisning af OM og sammenlignede dem med de traditionelt anvendte. Til dette var det afgørende at have en passende dyremodel. Forskerne optimerede og evaluerede en juvenil porcin model for hæmatogen S. aureus OM og fokuserede derfor på OM hos børn. Di fandt, at flere af de sporstoffer, de undersøgte, var gode kandidater til molekylær billeddannelse af OM hos børn på grund af deres ioniserende strålingsniveauer og acceptable sensitivitet.
Forskergruppens resultater er publiceret i peer-reviewede videnskabelige tidsskrifter, hvoraf ti publikationer er inkluderet i Pia Afzelius' disputats. Det er lykkedes at forbedre dyremodelen, så den kan bruges til bl.a. at teste radioaktive sporstoffer til påvisning af OM, og resultaterne bør stimulere til fortsat udforskning af de radioaktive sporstoffers rolle under håndteringen af infektions- og inflammatoriske sygdomme hos mennesker.
Tid og sted
Disputatsforsvaret finder sted torsdag den 29. august 2024 kl. 13.00 – 17.00 og afholdes på Aalborg Universitet, Klinisk Institut, seminarrum 11.01.032, Selma Lagerløfs Vej 249, 9260 GistrupBedømmelsesudvalg:
- Ledende overlæge, professor, ph.d., dr. med. Helle Damgaard Zacho, Nuklearmedicinsk Afdeling, Aalborg Universitetshospital og Klinisk Institut, Aalborg Universitet (formand)
- Professor, MD Elin Trägårdh, Lunds University, Sverige
- Professor, dr. med. Jens H. Henriksen, Københavns Universitet, Danmark
Efter forsvaret afholdes reception. Alle er velkomne.
Pia Afzelius er ansat som overlæge ved Odense Universitetshospital, Nuklearmedicinsk Afdeling. Hun har tidligere været ansat og tilknyttet Nuklearmedicinsk afdeling på Aalborg UH, og har samarbejdet med klinisk professor Helle Damgaard Zacho om den forskning, der ligger bag disputatsen. Det er i denne forbindelse hun har indleveret sin doktordisputats til forsvar på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet.