Grøn omstilling er også en sundhedsgevinst

Kan vi reducere forbruget af fossile brændsler og biomasse, vil det ikke kun være til gavn for klimaet. Det vil også give økonomiske besparelser og medføre store sundhedsgevinster i form af færre for tidlige dødsfald og mindre sygelighed.

Sådan lyder én af hovedbudskaberne i en artikel, som cheflæge ved Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling, Jakob Hjort Bønløkke er forfatter til, og som for et par uger siden blev bragt i Ugeskrift for Læger. 

I artiklen giver han sammen med professor Steffen Loft fra Afdeling for Miljø og Sundhed ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet en oversigt over kilder til luftforurening og drivhusgasser og skitserer, hvordan omstillingen til et klimaneutralt samfund kan have store afledte effekter i forhold til at forebygge sygdom og tab af leveår. 

Forfatterne mener således, at disse effekter bør indregnes, når man opgør de økonomiske omkostninger, der er er forbundet med grøn omstilling. Det vil nemlig betyde, at besparelserne på sundhedsydelser, sygefravær og tabte leveår, som kommer ved at nå klimamålene, i høj grad vil kunne dække de direkte udgifter til den grønne omstilling. 

Læs artiklen her:
https://mags.ugeskriftet.dk/laege/1026/?page=71

Hedebølger koster liv

Jakob Hjort Bønløkke er også medforfatter til en anden artikel i samme udgave af Ugeskrift for Læger, der omhandler de sundhedsmæssige konsekvenser af de stadigt flere hedebølger, som klimaforandringerne medfører.

Hedebølger er den hyppigste klimarelaterede dødsårsag, og i artiklen beskriver forfatterne, hvordan forebyggelse og tilpasning ved hedebølger spiller en nøglerolle i at undgå for tidlige dødsfald.

Forfatterne konkluderer blandt andet, at der med temperaturforandringerne og stigende temperaturer i Danmark vil være behov for øget forskning inden for behandling af varmerelaterede sygdomme.

Læs artiklen her:
https://mags.ugeskriftet.dk/laege/1026/?page=58