Ph.d.-forsvar ved Trine Okkerstrøm Ryttersgaard

Fredag den 3. marts forsvarer neuropsykolog ved Neurologisk Afdeling, Trine Okkerstrøm Ryttersgaard sin ph.d.-afhandling omhandlende depression og kognitive vanskeligheder hos danske unge (15-30 år) med moderat til svær traumatisk hjerneskade.

Trine O RyttersgaardModerat til svær traumatisk hjerneskade kan resultere i fysiske, kognitive, emotionelle og adfærdsmæssige vanskeligheder, som kan have store konsekvenser for den ramte og dennes familie. Unge, som får en moderat til svær traumatisk hjerneskade, skal deltage i rehabilitering og tilpasse sig et nyt funktionsniveau samtidig med, at de skal vælge uddannelse, få et job og opnå selvstændig livsførelse. Derfor synes det essentielt at sikre at unge med traumatisk hjerneskade får de bedste muligheder for at opnå et så godt funktionsniveau som muligt samtidig med, at man mindsker risikoen for sekundære følger såsom psykisk lidelse og arbejdsløshed.

Afhandlingen består af en systematisk litteraturgennemgang og tre originale studier, som er baseret på data fra eksisterende danske registre.

Formålet med afhandlingen var at gennemgå den eksisterende viden om depression hos unge med moderat til svær traumatisk hjerneskade, samt at 1) fastlægge prævalensen af depression og kognitive vanskeligheder efter traumatisk hjerneskade blandt unge, 2) undersøge om depression og kognitive vanskeligheder er associeret med det overordnede funktionsniveau samt tilbagevenden til uddannelse/erhverv og at 3) undersøge forbruget af antidepressiv medicin fra 1 år før hovedtraumet og til fem år efter.

Studie I bekræftede, at der er få studier, som har undersøgt depression blandt unge med moderat til svær traumatisk hjerneskade, da kun syv studier blev identificeret. Studie II viste, at depression og kognitive vanskeligheder er relativt udbredt blandt danske unge med en traumatisk intrakraniel læsion og at de unge, som opfyldte kriterierne for depression og kognitive følger, havde et signifikant lavere globalt funktionsniveau end de unge, som ikke havde depression og kognitive følger. Studie III viste, at over tid havde unge med depression og/eller kognitive følger fortsat et lavere globalt funktionsniveau og var i risiko for ikke at vende tilbage til uddannelse/arbejde. Studie IV viste, at danske unge med en traumatisk intrakraniel læsion havde et vedvarende højere forbrug af antidepressiv medicin fra hovedtraumet til fem år efter sammenlignet med den matchede baggrundsbefolkning.

Sammenfattende antyder resultaterne i denne afhandling, at unge med moderat til svær traumatisk hjerneskade er mere sårbare end deres jævnaldrende. Dette hænger sammen med, at flere af dem må leve med depression og kognitive vanskeligheder efterfølgende, og at de har et højere forbrug af antidepressiv medicin i forhold til deres jævnaldrende. Derudover antyder vores resultater, at unge med depression og/eller kognitive følger har et lavere globalt funktionsniveau og har udfordringer med at vende tilbage til uddannelse/arbejde, hvorfor det synes relevant at identificere de unge som er i risiko for vedvarende følger.

Tid og sted

Ph.d.-forsvaret afholdes fredag den 3. marts kl. 13.00 i Medicinerhusets auditorium. 

Vejledere og bedømmelsesudvalg

Vejledere

  • Professor, MD, PhD, DMSc Carsten Reidies Bjarkam, Department of Neurosurgery, Aalborg University Hospital
  • Professor, MD, PhD Søren Paaske Johnsen, Danish Center for Clinical Health Services Research, Aalborg University Hospital
  • MSc in Psychology, Chief of Neuropsychology Jens Østergaard Riis, Department of Neurosurgery, Aalborg University Hospital
  • MD, PhD Poul Henning Mogensen (until summer 2020), Department of Neurology, Aalborg University Hospital

Bedømmelsesudvalg

  • Clinical Professor Michael Lyhne Gaihede (chair), Aalborg University, Denmark
  • Professor Randi Starrfelt, University of Copenhagen, Denmark
  • Professor Marianne Løvstad, Sunnaas Rehabilitation Hospital, Norway