Stor bevilling til befrugtningsforskning

Godt 2 millioner kroner har med en bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond netop fundet vej til Aalborg UH, hvor et nyt forskningsprojekt skal undersøge den kliniske værdi af præimplantations genetisk testning for aneuploidi.

Det er klinisk laboratoriegenetiker ved Molekylær Diagnostik og professor ved Klinisk Institut, AAU, Inge Søkilde Pedersen, der er hovedansøger på projektet, der gennemføres i et samarbejde mellem de to nationale centre for præimplantationsgenetisk testning lokaliseret på Aalborg Universitetshospital og Rigshospitalet samt med bidrag fra Københavns Universitet og internationale samarbejdspartnere.

Projektet ledes af molekylærbiolog Christian Liebst Frisk Toft, som forsker inden for præimplantationsgenetisk testning efter at have forsvaret sin ph.d. om samme emne sidste år.

Humane præimplantationsembryoner har ofte et unormalt antal kromosomer, også kaldet aneuploidi. Dette har resulteret i den idé, at man ved at screene for aneuploidi før ægoplægning og selektere embryoner uden fejl, kan øge chancen for, at embryonet implanterer samt nedbringe risikoen for, at det aborteres.

Metoden til dette kaldes præimplantations genetisk testning for aneuploidy (PGT-A).

Metoden, som ekstrapolerer kromosomantallet ud fra en biopsi af 5-10 celler fra embryonet på det tidlige fosterstadie, er dog omdiskuteret, og omfatter en risiko for fejlklassificering, hvilket kan resultere i, at reproduktivt kompetente embryoner fejlagtigt kasseres, hvilket vil forringe parrets samlede chance for at opnå graviditet.

Studier har desuden vist, at effekten ved at anvende PGT-A afhænger af mange faktorer, herunder metodevalg og erfaring, som varierer mellem behandlingssteder. Det er derfor yderst vigtigt, at PGT-A evalueres grundigt inden klinisk implementering.

Med forskningsprojektet vil Christian Frisk Toft i samarbejde med den øvrige projektgruppe derfor udføre et nationalt, prospektivt, blindet non-selektionsstudie, hvor de prædiktive værdier for PGT-A kan beregnes. Med prædiktive værdier forstås metodens evne til korrekt at forudsige om et embryon vil føre til en graviditet eller ej.

Bevillingen fra Danmarks Frie Forskningsfond er tildelt under virkemidlet 'Styrket klinisk og uafhængig forskning'.