Kun få børn oplever senfølger efter coronavirus
Senfølge symptomer efter coronavirus infektion hos voksne er grundigt undersøgt og beskrevet. Indtil nu har det kun været sparsomt belyst hvor mange børn, der får senfølger efter at have været smittet med coronavirus, hvilke senfølgesymptomer de får, og hvor længe disse symptomer varer.
Nu har et stort forskningsprojekt fra Børne og Unge afdelingen på Hospitalsenheden Vest, i samarbejde med Børne- og Ungeafdelingerne på Aarhus Universitetshospital og Aalborg Universitetshospital, undersøgt coronavirus senfølger hos børn. For at kunne isolere symptomer, der skyldes coronavirus, fra symptomer der kan tilskrives de sociale restriktioner, der fulgte med coronapandemien, har studiet også undersøgt børns trivsel i coronatiden.
Få børn oplever senfølge-symptomer
Forskningen viser, at kun 0.8% af børnene, som har været smittet med coronavirus, har oplevet senfølger, når man sammenligner med børn som ikke er testet positive for corona virus. Resultaterne fra undersøgelsen viser også at ældre skolebørn havde flere senfølger end yngre børn. De hyppigste senfølge- symptomer – uanset børnenes alder - var træthed, nedsat lugt- og smagssans, efterfulgt af nedsat muskelkraft. Skolebørnene oplever derudover brystsmerter, svimmelhed og vejrtrækningsproblemer.
Fælles for begge aldersgrupper er, at senfølgerne forsvandt igen hos langt de fleste børn i løbet af 1-5 måneder.
Undersøgelsen viser også, at de børn, som har haft coronavirus, trives bedre end den gruppe, som ikke var testet positive. Undersøgelsen konkluderer derfor, at senfølge symptomer ikke skyldes sociale restriktioner under pandemien, men må tilskrives senfølger af coronavirus.
Koncentrationsbesvær, hovedpine mv. skyldes ikke smitte
Halvdelen af undersøgelsens børn var ikke testet positive, og denne ikke-smittede gruppe oplevede mere koncentrationsbesvær, hovedpine, muskel- og ledsmerter, svimmelhed, hoste, diarré, kvalme og feber end den smittede gruppe. Forskningen tyder derfor på, at disse symptomer ikke er senfølger efter coronavirus.
Viden om mulige senfølger er en vigtig brik i puslespillet
Med deltagelse af i alt 33.000 børn er studiet til dato det største i verden, der undersøger senfølger hos børn. Og ifølge overlæge Luise Borch, som er en af forskerne bag studiet, er det vigtig viden for både forældre, børn og sundhedsvæsen:
- Det giver en vigtig viden om det fulde forløb af en coronavirus infektion hos børn, og netop fordi børn sjældent bliver alvorligt syge af coronavirus, er viden om mulige senfølger også en vigtig brik i pulsespillet.
Yderligere fremhæver Luise Borch, at resultaterne om børns senfølger også har betydning for, hvilke tilbud børn med senfølger skal have adgang til i sundhedsvæsnet.
Klinisk professor, overlæge, ph.d.