Intelligent plaster skal hjælpe dialysepatienter
Når patienter skal starte i dialyse, får de indopereret en ”shunt-ventil", der skal bruges ved dialysen. Shunten bliver anlagt i den ene arm, og fungerer som passage til blodkarret, hvorigennem blodet renses ved dialysen - så det er vigtigt, at den fungerer optimalt.
- Når patienterne kommer hjem fra hospitalet, er det patientens eget ansvar at holde øje med shunten ved hjælp af et stetoskop, og det er mange ikke ret trygge ved, fortæller Jeppe Hagstrup Christensen, professor ved Nyremedicinsk Afdeling.
Rigtig mange shunter går i stykker, inden de når at blive taget i brug. Så skal patienten tilbage på operationsbordet, hvilket er til stor gene for patienten og forbundet med omkostninger for sundhedsvæsenet.
Jeppe Hagstrup Christensen ser derfor et stort behov for en bedre overvågning af disse patienter. Sammen med de to ingeniører Samuel Emil Schmidt og Oliver Damsgaard fra Aalborg Universitet har Jeppe Hagstrup Christensen derfor sat sig for at udvikle et intelligent plaster, som påsættes operationsstedet og i døgndrift kan registrere ændringer i shunten, og automatisk melde tilbage til hospitalet, hvis noget begynder at gå skævt. Så kan man nemlig nå at rette på shunten, uden der skal opereres på ny.
I bedste "Løvens Hule"-stil var forskergruppen en tur forbi Innovationsfonden for at præsentere projektet, som led i fondens "InnoExplorer"-program, hvor forskere fra offentlige forsknings- og uddannelsesinstitutioner samt hospitaler har mulighed for at pitche deres projekter for et panel af erfarne erhvervsfolk. Præsentationen var så overbevisende, at panelet kvitterede med en bevilling på 1,5 mio. kroner, der nu skal bruges til at videreudvikle plasteret samt afklare dets kommercielle muligheder.
Overlæge, professor
Overlæge, professor
Forfatter
Forfatter