Dronningen uddeler stipendium til talentfuld ung gigtforsker
I forbindelse med Den Internationale Gigtdag overrækker H.M. Dronningen hvert år Dronning Ingrids Forskerpris til en markant profil inden for dansk gigtforskning. I år blev der også uddelt Hendes Majestæt Dronningens særlige forskerstipendium til et ungt, ekstraordinært forskertalent.
Stipendiet, der lyder på knap 900.000 kr. gik til klinisk assistent på Reumatologisk Afdeling ved Aalborg UH, Rasmus Westermann. Forskerstipendiet er en gave fra Gigtforeningen i anledning af Dronningens 80-års fødselsdag, og stipendiet uddeles således kun denne ene gang.
Over de næste tre år vil Rasmus Westermann, som led i hans ph.d.-studie, forske i bivirkningerne ved biologisk behandling, som anvendes mod inflammatoriske gigtformer som bl.a. leddegigt. Behandlingen med biologiske præparater er et kvantespring for patienterne, men mistænkes også for at øge risikoen for at udvikle kræft.
Rasmus Westermann, der blev uddannet læge fra Københavns Universitet i januar 2020, har selv haft gigt inde på livet, da han som 13-årig fik konstateret børnegigt. Det fik ham til i en tidlig alder at beslutte sig for den medicinske levevej.
- Jeg vil gerne bidrage til, at gigtpatienter får den bedst mulige behandling og det bedst mulige liv. Men jeg er også meget optaget af, at den medicin, vi som patienter får tilbudt, ikke udsætter os for alvorlige bivirkninger, som vi ikke kender til. Det, synes jeg, vi er nødt til at forske i, siger Rasmus Westermann.
Det var professor og overlæge ved Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital, Ellen-Margrethe Hauge, der modtog Dronning Ingrids Forskerpris. Hun modtog prisen for sit usædvanligt store bidrag til forskning i udviklingen af leddegigt.