Ny professor i molekylær diagnostik

Klinisk Laboratoriegenetiker Inge Søkilde Pedersen er pr. 1. marts 2020 udnævnt til professor i molekylær diagnostik ved Aalborg Universitetshospital og Klinisk Institut.

Inge Søkilde PedersenInge Søkilde Pedersen er 48 år og uddannet cand.scient. i humanbiologi ved Københavns Universitet i 1997.
I 2001 opnåede hun ph.d.-graden fra National University of Ireland, hvor hun beskæftigede sig med epigenetiske faktorers betydning for udviklingen af brystkræft.

Da netop epigenetiske forandringer ses tidligt i udviklingen af kræft har Inge Søkildes forskningsmæssige fokus været på arbejdet med at udvikle metoder til detektion af disse forandringer i en blodprøve. I det hele taget har hovedparten af hendes forskning taget udgangspunkt i udvikling af den molekylære diagnostik, fortæller hun: 

- Epigenetikken er en vigtig brik i samspillet mellem miljø og arv og indeholder en del af den evolutionsmæssige kode, hvilket gør, at fascinationen af dette forskningsfelt fortsat er intakt, selv efter mere end 20 år.

Inge Søkilde Pedersen er engageret i flere internationale forskningssamarbejder med fokus på bedre diagnostik og individuel risikovurdering af kvinder, der er arveligt disponeret for udvikling af bryst- og æggestokkræft.  Det er også inden for dette felt, at hovedparten af hendes godt 60 publikationer i velansete, videnskabelige tidsskrifter ligger. 

Givende tværfagligt samarbejde

Inge Søkilde Pedersen fortæller, at hendes forskningsmæssige interesse på det seneste er udvidet til også at omfatte sjældne sygdomme og præimplantations-genetisk testning (PGT). Det skyldes især etableringen af Klinisk Genetisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital og et tæt samarbejde med de kliniske genetikere.

- Samarbejdet med klinikerne er utroligt givende, idet de forskellige faglige vinkler på forskningsfelter kan få det hele til at gå op i en højere enhed. Da jeg tog skridtet fra universitetsverdenen til sundhedsvæsenet, var det ellers med en velmenende kommentar fra en professor om, at mange kandidater med en naturvidenskabelig baggrund fandt det svært at begå sig i ’lægevældet’. Den kommentar blev gjort til skamme, og jeg har ikke set mig tilbage i hvad, der snart er blevet til 20 år, fortæller Inge Søkilde Pedersen.

Hun er dog opmærksom på, at hun udgør en mindre og måske ikke altid så tydelig personalegruppe på hospitalet. 

- Behovet for at sikre, at disse nye specialister har de rette kompetencer til at indgå som en del af det kliniske og parakliniske arbejde ligger mig meget på sinde. Selv har jeg gennemført efteruddannelsen til specialist i biokemi (det, der tidligere hed hospitalskemiker) og klinisk laboratoriegenetiker, siger hun.

Stort fagligt netværk

Da hovedparten af Inge Søkilde Pedersens arbejde er inden for det molekylærgenetiske, har hun også opnået den europæiske certificering, European Clinical Laboratory Geneticist (ErCLG), og sidder i dag som uddannelsesansvarlig for kommende kliniske laboratoriegenetikere på Aalborg Universitetshospital.

Inge Søkilde Pedersen er medlem af bestyrelsen for Dansk Selskab for Medicinsk Genetik og er medstifter af og formand for Dansk Selskab for Kliniske Akademikere DSKA. DSKA er en forening der arbejder på tværs af de kliniske specialer, og som blandt andet arbejder med efteruddannelse og myndighedsgodkendelse af kliniske akademikere. Derudover er hun repræsentant for Region Nordjylland i flere arbejdsgrupper under det nationale genom center (NGC). Hun er desuden assessor i European Molecular Genetics Quality Network (EMQN), der arbejder med eksterne kvalitetskontroller og medvirker i ClinGens internationale Expert Panel for variantklassificering af BRCA1 og BRCA2-generne.

Inge Søkilde Pedersens forskningsarbejde har gennem de seneste fem år taget stor fart, og hun ser frem til at udbygge det yderligere i fremtiden. 

- Vi er inde i en rivende udvikling inden for området personlig medicin i den brede betydning, og her har vi et helt særligt potentiale takket være den samarbejdsånd, der er her i Aalborg. Jeg håber, at jeg kan være med til at sikre, at vi forbliver den lille hurtige spiller på banen, siger hun.