Nyt fra Forskningens Hus

På trods af den nuværende situation omkring Coronavirus og delvis nedlukning af samfundet, er vi her stadig i Forskningens Hus. Sådan lyder meldingen fra forskningschef Søren Pihlkjær Hjortshøj i en besked til hospitalets forskere og samarbejdspartnere.  

Som konsekvens af regeringens meddelelse den 23. marts om delvis nedlukning af aktiviteten i Danmark til og med den 13. april er Forskningens Hus lukket indtil samme dato. Eneste aktivitet i huset vil være NordSims kurser i relation til COVID-19 og fjernundervisning af medicinstuderende. Pågående forsøg, analyser e.l., der kræver tilsyn, kan gennemføres midlertidigt - men indstilles i øvrigt, hvis muligt.

På trods af nedlukning er vi her stadig i Forskningens Hus. Der er naturligvis områder, hvor vi har måttet drosle aktiviteten ned til et minimum - eksempelvis i Biomedicinsk Forskningslaboratorium. Men det generelle billede er, at medarbejderne i de forskellige forskningsstøttefunktioner kan kontaktes via mail, telefon eller Skype, og at der er rigeligt med opgaver, som er mulige at løse hjemmefra. Så giv endelig lyd, hvis vi kan være behjælpelige med at sikre den fornødne fremdrift i jeres respektive forskningsprojekter.

Fra forskningsstøttefunktionerne lyder det:

Ledende bibliotekar Conni Skrubbeltrang oplyser, at man i Medicinsk Bibliotek fortsat modtager flere henvendelser vedrørende søgninger, udarbejdelse af H-index, forskningsregistrering og bestilling af artikler mv. Det er stadig muligt at booke en bibliotekar til søgning og hjælp til referencehåndtering. Dette foregår nu pr. mail og telefonopkald. Forskningsregistrering sker som vanligt, og teamet kan fortsat kontaktes på regis@rn.dk. Som noget nyt stiller de fleste tidsskrifter nu artikler vedrørende COVID-19 gratis til rådighed - så giv lyd, hvis der behov for dette.

Uddannelseskoordinerende overlæge Susanne Nøhr oplyser, at man i den postgraduate funktion er beskæftiget med overordnede forholdsregler og planlægning vedr. COVID-19 - herunder muligheden for opkvalificering af nye læger. Der arbejdes på den årlige kvalitetsrapport om "Lægelig videreuddannelse på Aalborg UH" og på 3-timersrapporten om "Konferencernes læringsværdi”. Derudover opretholdes forskningsaktivitet og vejledningsmøder med de ph.d.-studerende via Skype.

Fra den statistiske konsulenttjeneste lyder det, at man fortsat har mulighed for at varetage langt de fleste opgaver online fra hjemmekontorerne. Aktiviteten er faldet lidt – hvilket er naturligt i den nuværende situation, men man står fortsat parat til at yde statistisk bistand mv., fortæller leder Tina Obel. 

Hos fundraiserne oplever man stor aktivitet i forhold til fondsansøgninger, ikke mindst vedrørende de puljer, der nu er udbudt til forskning i relation til COVID-19. 

NordSim varetager et stort og vigtigt koordineringsarbejde i relation til det uddannelsesarbejde, som pågår i Forskningens Hus. I skrivende stund har man i NordSim haft ca. 235 sygeplejersker igennem et 1-dags kompetencekursus, som gør dem i stand til at arbejde i pandemi-sengeafdelinger. Kurset er en blanding af teori og færdighedstræning. Der arbejdes p.t. på at etablere en kopi af kurset på SOSU-Nord, som forhåbentlig kan søsættes i indeværende uge. I samarbejde med anæstesiafdelingen køres der desuden 3-dages ventilatørkursus, hvor medicinstuderende rustes til at passe respiratorpatienter. Endelig planlægges undervisning for læger og medicinstuderende, der skal varetage lægevikariater. Flere kurser bliver videofilmet og kan tilgås via NordSims hjemmeside.

I Idéklinikken arbejdes der i høj grad videre som normalt. Der bliver taget vare på de indmeldte ideer, dialog med industrielle partnere og de forskellige EU-projekter fortsætter også uden store ændringer, blot er arbejdspladsen flyttet til hjemmekontoret. Udfordringerne ligger mere på de forskningsprojekter, som kræver adgang til laboratorieudstyr, som er ikke muligt nu og forsinker projekter og deadlines enten relateret til patentering eller til innovationsbevillinger. Der arbejdes på at finde fornuftige løsninger med alle involverede partnere. Derfor er Idéklinikken naturligvis også i denne tid tilgængelig for henvendelser. Man skal bare være opmærksom på, at arbejdsgangene kan tage lidt længere tid på grund af den nuværende situation.

Juristerne i Kontraktenheden (Jura) står aktuelt parat til at gennemgå kontrakter omhandlende kliniske forsøg vedr. COVID-19. Man er meget opmærksomme på, at det er en særdeles vigtig opgave, og at det haster med at få kontrakterne på plads. Der pågår p.t. arbejde vedrørende etablering af nationale aftaleskabeloner for de nye studier i samarbejde med de øvrige regioner. Når de ligger klar, er hensigten, at forsøgene kan initieres uden nævneværdig forsinkelse. Indtil de nationale aftaleskabeloner er på plads, fremmes det enkelte forsøg naturligvis mest muligt. Nye opgaver vedrørende COVID-19 forsøgskontrakterne – sendes til fællesmailen Kontraktenheden@rn.dk med ”Klinisk forsøg vedr. COVID-19” i emnefeltet. Hvis er I tvivl eller har spørgsmål, er I velkomne til at kontakte områdeleder Lisbeth Elbek Tiljeset.

Som det fremgår, bestræber vi os på at finde nye og kreative, digitale løsninger, der kan understøtte hospitalets forskning på trods af den uvante situation. Tak for jeres fleksibilitet i denne uvante situation – der er udfordrende for os alle, og som ser ud til at vare en rum tid endnu, hvor vi bedst hjælper hinanden ved at holde afstand.

Søren Pihlkjær Hjortshøj
Forskningschef