Forskning fra Nuklearmedicinsk Afdeling i Lancet Oncology
Lancet Oncology regnes med sin impact factor på mere end 36 for det førende tidsskrift inden for sit felt. Derfor er det med særlig stolthed, at professor Lars Jelstrup Petersen og overlæge Helle Zacho fra Nuklearmedicinsk Afdeling kan finde sig selv på listen over medforfattere på en artikel, som udkom mandag i sidste uge.
- Det er ikke hver dag, at vi får en artikel i et tidsskrift med så høj en impact factor. Det har jeg aldrig prøvet før, og kommer næppe til at prøve igen, fortæller en glad Lars Jelstrup Petersen.
Forskningsarbejdet udgår fra EORTC Imaging Group (European Organisation for Research and Treatment of Cancer) og er et konsensuspapir om anvendelsen af moderne billeddannelsesmetoder i forbindelse med behandlingen af prostatacancer. Den er et samarbejde mellem forskere fra en række lande og forskningsinstitutioner.
- Helle og jeg har været medlem af gruppen i en årrække. På Aalborg UH har vi stor erfaring med moderne skanningsteknikker som eksempelvis PSMA PET, der er en teknik, vi i Aalborg var først i Europa til at gennemføre prospektive studier omkring. Derfor er vi naturligvis meget stolte over at have været med til at udarbejde det vigtige konsensuspapir, som artiklen i Lancet Oncology er, fortæller Lars Jelstrup Petersen.
I artiklen beskriver forskergruppen den viden, som findes om de nye skanningsteknikker inden for diagnostik af prostatakræft. Hvor gode er de til at finde sygdom hos dem, der er syge, og til ikke at finde sygdom hos dem, der er raske? Forskerne har desuden undersøgt de nuværende anbefalinger på området, og ikke mindst, hvordan man kommer videre herfra.
- Vi har beskrevet tre scenarier: Patienter med nyopdaget prostatacancer, patienter med tilbagefald efter en behandling, som havde til formål at kurere patienten og endelig patienter, som har kræft med så megen spredning, at man ikke kan helbrede. Her har vi i de tre forskellige situationer beskrevet, hvordan man kan designe studier, der kan påvise de moderne skanningsteknologiers kliniske potentiale, forklarer Lars Jelstrup Petersen.
Kliniske forsøg skal sikre optimal implementering
Sammen med overlæge Helle Zacho var han i sidste uge til møde i Bruxelles, hvor der blev nedsat en arbejdsgruppe, hvor Helle Zacho som nuklearmediciner sammen med en radiolog og en kliniker skal deltage og belyse ét af de tre scenarier, som forskerne har beskrevet. Arbejdsgruppen skal belyse, hvordan den viden, man har på området, kan omsættes til kliniske forsøg.
- Det er et meget spændende og relevant arbejde, der venter. I dag anerkender man, at PSMA-skanninger er mere præcise, men hvordan kan vi optimalt implementere dem i patientbehandlingen? Det er afgørende, at vi får gennemført kliniske forsøg, der kan sikre, at vi bruger teknologierne på en måde, der gør en forskel for patienterne, siger Lars Jelstrup Petersen.
Artiklen ”Use of modern imaging methods to facilitate trials of metastasis-directed therapy for oligometastatic disease in prostate cancer: a consensus recommendation from the EORTC Imaging Group” er publiceret i Lancet Oncology, volume 19, issue 10.
Se mere på http://dx.doi.org/10.1016/S1470-2045(18)30571-0
Forfatter
Kommunikationskonsulent
Professor, overlæge