Åbningssymposium for forskningscenter
Baggrunden for det nye center er et ønske om at sætte fart på forskningen i sansegenetik, særligt inden for syns- og høretab.
Én ud af hver 1.000 fødes døve, og i omkring 80 procent af tilfældene kan man ikke finde en genetisk forklaring. På synsområdet findes der ligeledes ingen genetisk forklaring på den nedbrydning af nethinden, som rammer personer over 50 år.
Ifølge professor ved Klinisk Genetisk speciale, Michael Bjørn Petersen, som er leder af det nye center, er det afgørende, at der kommer mere forskning på området, som på sigt kan hjælpe med bedre diagnosticering, forebyggelse og behandling af netop arvelig døvhed og synsnedsættelse:
- Der er tale om sygdomme, som har stor betydning for de mennesker og familier de rammer. Vores arbejde koncentrerer sig derfor om at identificere sygdomsgener og øge viden om sygdomsmekanismer og udvikle metoder til henholdsvis diagnostik og behandling.
Derudover er en vigtig opgave at skabe dokumentation for den kliniske effekt af de udviklede metoder, så de på længere sigt kan blive implementerede og føre til forebyggelse samt bedre livskvalitet for personer med arvelig døvhed eller øjensygdomme, forklarer han.
Efter en indledning ved lægefaglig direktør Morten Noreng, forskningschef Søren Pihlkjær Hjortshøj og Michael Bjørn Petersen bød symposiet på oplæg ved en række af centerets samarbejdspartnere fra ind- og udland, der præsenterede ny viden inden for det sansegenetiske område. Mellem de faglige indslag lagde også hospitalets Staffkor vejen forbi og gav et nummer.
Sansegenetisk Forsknings- og Videnscenter er oprettet i samarbejde med Klinisk Institut på Aalborg Universitet. Fra Aalborg Universitetshospital deltager afsnit for molekylær diagnostik, øre-, næse-, halskirurgisk og audiologisk speciale, specialet for øjensygdomme og klinisk genetisk speciale. Centeret er blandt andet etableret med støtte fra Det Obelske Familiefond.
Forfatter