Med gris på mission

Grise kan normalt ikke flyve, men i går havde en flyvende gris hovedrollen, da forskere fra Aalborg Universitetshospital skulle teste udstyr til hjerte-lungeredning i 8.000 fods højde.

Formålet med forskningsforsøget, der blev udført i ét af Forsvarets Hercules-fly, er at skabe viden om, hvordan man bedst muligt og ved hjælp af en specialbygget hjerte-lungemaskine kan hente hårdt sårede soldater hjem fra missionsområder. 

- I dette forsøg er det vores håb, at vi kan bruge disse teknikker til at evakuere patienter, der er kommet til skade i Afghanistan og som har en svær lungeskade. Dem kan vi hente hjem tidligere, og patienter som vi ikke før kunne hente hjem, har vi nu mulighed for at hente, fortæller reservelæge og ph.d.-studerende Carsten Simonsen fra det Hjerte-lungekirurgiske speciale.

Udfordringen er nemlig, at har man en lungeskade, kan det knibe med at optage ilt - hvilket problematiseres yderligere, når man kommer op i luften, hvor luft- og ilttryk falder. Så kan det være vanskeligt at flytte patienten uden en hjerte-lungemaskine.

Under forsøget demonstrerede forskergruppen, som ledes af overlæge Benedict Kjærgaard ved det hjerte-lungekirurgiske speciale, at deres metode, hvor de sætter rent ilttryk til lungerne hele tiden uden at personen (i dette tilfælde grisen) trækker vejret, fungerer efter hensigten.

Forsøget er en del af et ph.d.-projekt og er et samarbejde mellem Hjerte-Lungekirurgisk speciale, Biomedicinsk Forskningslaboratorium og de flyvende enheder i Forsvaret, og gik ifølge Carsten Simonsen over al forventning:

- Grisen var fuldstændig stabil på hele turen, og de foreløbige blodprøveresultater viser også, at den har haft det godt. Vi har været i stand til at ilte den godt og udskille den kuldioxid, vi gerne ville, så vi betegner det som en stor succes. Samtidig har vi lært, hvordan man skal håndtere grisen og mere om det udstyr, vi bruger.

Ifølge Carsten Simonsen er næste skridt nu at gentage forsøget med en gris, der har fået påført en lungeskade for afprøve om metoden også virker i praksis.  



 Videoen herover er et sammenklip af Aalborg Universitetshospitals livetransmission på Facebook fra missionen.