Ph.d.-forsvar ved Tomas Zaremba
Antallet patienter med pacemaker og stødbar pacemaker (ICD) er stigende. Alene i 2013 blev der indopereret omkring 6000 af disse elektroniske apparater i Danmark. Da både risikoen for hjertesygdomme og cancer stiger med alderen og på grund af den stigende levealder, må det forventes, at andelen af patienter med pacemaker/ ICD, som udvikler cancer med efterfølgende behov for stråleterapi, vil stige over tid.
Moderne pacemakere/ICD’er kan imidlertid beskadiges af de ioniserende stråler, som anvendes under denne behandling, hvilket potentielt kan bringe patienten i fare. Disse pacemaker-/ICD-svigt kan dog være vanskelige at forudsige, idet de ikke synes at hænge sammen med stråledosis. Desuden ved man kun lidt om, hvor stort et problem disse svigt reelt udgør, og hvilke sikkerhedsforanstaltninger der bliver anvendt hos pacemaker-/ICD-patienter under stråleterapi.
Ph.d.-afhandlingen består af tre studier, som er baseret dels på eksperimenter og dels på gennemgang af data om pacemaker-/ICD-patienter, som gennemgår stråleterapi.
Studie I var et forsøg, hvor moderne pacemakere og ICD’er blev bestrålet in vitro. Undersøgelsen viste, at disse apparater kan tåle højere stråledoser end hidtil antaget, og at risiko for svigt af pacemaker/ICD stiger med stråleenergi.
Studie II var en in vivo-undersøgelse af fem moderne ICD’er som blev implanteret i grise for at kunne vurdere effekten af stråleterapi så tæt på en klinisk situation som muligt. Eksperimentet viste, at devices ikke blev påvirket af strålinger, og at deres stødefunktion fungerede normalt på trods af høj stråledosis.
Studie III er den hidtil største undersøgelse af patienter med pacemaker/ICD, som gennemgår strålebehandling. Undersøgelsen, som er baseret på journaloplysninger fra 560 patienter i Jylland, viste, at antallet af patienter er tredoblet fra 2003 til 2012, og at anvendelse af sikkerhedsforanstaltninger varierer og tit afviger fra gældende anbefalinger. Svigt af pacemaker/ICD, som hovedsageligt bestod af omprogrammeringer til nominel standard, opstod ved 3,1% af stråleterapibehandlingerne, og den stærkeste risikofaktor for disse episoder var anvendt stråleenergi. Der var en tilbøjelighed til hyppigere svigt af ICD’er end pacemakere, og der var ingen sammenhæng mellem stråledosis og pacemaker-/ICD-svigt.
Forsvaret finder sted den 29. maj kl. 13.00 i auditoriet i Forskningens Hus, og alle interesserede er velkommen. Efterfølgende er der reception i forhallen.
Vejledere og bedømmere
Vejledere
Sam Riahi, overlæge, ph.d. (hovedvejleder)
Kardiologisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital
Anna Margrethe Thøgersen, overlæge, dr.med.
Kardiologisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital
Mette Søgaard, klinisk specialist, ph.d.
Klinisk Epidemiologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital
Bedømmelsesudvalg
Professor Ursula G. Falkmer, professor, overlæge, ph.d. (formand)
Onkologisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital
Milos Kesek, overlæge, ph.d.
Kardiologisk Afdeling, Norrland University Hospital, Umeå, Sverige
Christian Gerdes, overlæge, ph.d.
Kardiologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital