Medicinsk behandling med Abiraterone
-
Abiraterone er en supplerende antihormonbehandling til mænd med prostatakræft. Abiraterone er ikke en helbredende behandling, men tabletterne er sammen med din basisbehandling med indsprøjtninger med til at hæmme udviklingen af prostatakræft.
Tag tabletterne på fastende mave
Du skal tage 2 tabletter a 500 mg hver dag på cirka samme tidspunkt. Du må ikke spise 2 timer før og 1 time efter du har indtaget tabletterne. Du må gerne drikke vand, men ikke andre væsker.
Du skal tage tabletterne med et glas vand og sluge dem hele.
Hvis du glemmer at tage en tablet
Hvis du glemmer at tage medicinen på det vanlige tidspunkt, må du ikke tage dobbelt dosis, men fortsætte med din vanlige dosis dagen efter.
Supplér behandlingen med Prednisolon
Da Abiraterone nedsætter kroppens egen produktion af binyrebarkhormon, skal du også have en tablet med 5 mg Prednisolon dagligt. Tabletten kan tages sammen med morgenmaden.
Udlevering af medicin
Til hver kontrol aftaler vi, om du får medicinen udleveret på afdelingen, eller om du skal hente den i en medicinboks. Hvis du kan se, at du kommer til at mangle tabletter inden næste konsultation, så ring til Urologisk Ambulatorium i god tid.
Mål blodtryk og vægt 1-2 gange om ugen
Du skal måle blodtryk og vægt 1-2 gange om ugen, så længe du får Abiraterone. Du skal registrere disse målinger og medbringe dem til hver kontrol. Det er derfor en fordel, at du anskaffer dig dit eget blodtryksapparat. Der er et skema sidst i dette materiale, du kan bruge til at skrive værdierne på.
Du kan opleve følgende bivirkninger ved behandlingen:
- Ophobning af væske i ben og fødder
- Forhøjet blodtryk
- Forhøjet levertal
- For lavt indhold af kalium i blodet
- Diarré (afføringen kan blive mere lind).
Hvis du oplever hjertebanken og utilpashed, skal du straks stoppe med at tage Abiraterone og kontakte Urologisk Ambulatorium eller alternativt Lægevagten.
Kontrolforløbet er individuelt og planlægges løbende.
Få taget blodprøver før hver kontrol
Du skal have taget blodprøver før hver kontrol. Blodprøverne må kun være få dage gamle, når du kommer til kontrol. De kan enten tages på hospitalet eller hos din egen læge. Hvis du får taget blodprøver på hospitalet, kan du bestille tid påhttps://booking.RN.dk
Husk at medbringe det udfyldte skema
Til kontrollerne vurderer vi, om der er væskeophobning i dine ben og/eller fødder. I den forbindelse skal vi bruge resultatet af de målinger, du har foretaget hjemme.
Hvis du selv registrerer stor vægtstigning eller stigende væskeophobning i ben og/eller fødder, skal du kontakte Urologisk Ambulatorium eller Lægevagten.
Har du spørgsmål til behandlingen, er du velkommen til at kontakte os.
Urologisk Ambulatorium
Tlf. 97 66 30 08
Vi træffes bedst: Mandag – fredag kl. 9.00 – 11.00
Se vores hjemmesidehttps://aalborguh.rn.dk/urologi