Knusning af nyresten
Nyresten er sammenklumpninger af affaldsstoffer, som er så store, at de ikke kan passere gennem din urinleder.
For at afhjælpe dette problem skal nyrestenene knuses, så de bliver mindre og dermed bedre kan passere gennem urinlederen.
-
Nyresten er sammenklumpninger af affaldsstoffer, som er så store, at de ikke kan passere gennem din urinleder.
For at afhjælpe dette problem skal nyrestenene knuses, så de bliver mindre og dermed bedre kan passere gennem urinlederen.
-
Du bliver booket til 2 behandlinger med ca. 2 ugers interval, da én behandling ofte ikke er nok.
Inden vi kan begynde selve knusningen af stenene, skal vi finde deres præcise placering. Det gør vi ved hjælp af ultralyd og gennemlysning med røntgen.
Når vi har lokaliseret dine nyresten, er det vigtigt, at du ligger helt stille, så stenene ikke flytter sig fra det område, hvor vi har fundet dem. Det er derfor en god idé, at du lader vandet, inden vi begynder at lokalisere stenene.
Vi knuser nyrestenene ved hjælp af trykbølger, som centreres i nyrestenen. Trykbølgerne er en serie “skud”, hvor vi indstiller og regulerer styrken og hastigheden under behandlingen. Når trykbølgen rammer, kan du opleve det som smerter i huden eller i nyren. Under behandlingen vil du måske føle, at smerterne forplanter sig ned gennem kroppen til lysken, skridtet eller urinrøret. Det er, fordi det er den vej, nyrestenssmerterne normalt bevæger sig.
Behandlingen varer cirka ½- 1 time. Det er vigtigt, at du får noget at drikke efter behandlingen for at skylle eventuelle stenrester ud.
Du må tage hjem ½ time efter behandlingen, hvis du har det godt.
-
Ring til os, hvis du er gravid eller får blodfortyndende medicin
Er du gravid, eller får du blodfortyndende medicin (Marevan, Marcoumar®, Persantin®, Hjertemagnyl®), må du ikke få foretaget nyrestensknusning. I så fald skal du kontakte Urologisk Ambulatorium.
Drik et par glas vand, før du møder
Du skal ikke møde fastende til behandlingen. Det er en god ide at drikke et par glas vand, inden du møder i ambulatoriet. Det hjælper med at rense nyrerne igennem.
Medbring en urinprøve
Inden behandlingen undersøger vi din urin for bakterier. Du skal derfor tage en morgenurinprøve med til behandling. Du kan købe et glas til urinprøven på apoteket.
Det er vigtigt, at du opbevarer urinprøven køligt, også under transporten til sygehuset. Det kan du for eksempel gøre ved at putte den i en plasticpose med isterninger.
Tag imod smertestillende medicin
Det vil muligvis gøre ondt, når stenene knuses. Derfor tilbyder vi dig smertestillende medicin inden behandlingen i form af 1 stikpille og et morfinlignende præparat.
Medbring eventuelt musik
Du er meget velkommen til at høre musik under behandlingen fx på din telefon. Husk høretelefoner. Det kan hjælpe dig til at slappe af.
Aftal at blive hentet af en pårørende
Du må ikke selv køre hjem, hvis du er i bil, dels fordi du har fået smertestillende medicin, dels fordi du kan få et smerteanfald på vej hjem. Sørg derfor for at have en pårørende til at køre dig hjem.
-
Forvent, at din urin kan være blodig
I de første dage efter stenknusningen kan urinen være blodig, og det er derfor vigtigt at drikke cirka 2 liter væske fordelt over dagen, så længe der er synligt blod i urinen. På den måde bliver nyrerne skyllet rene for blod.
Tag smertestillende efter behov
Der kan også komme smerter ligesom ved nyrestensanfald. Det skyldes, at det dannede grus skal ned igennem urinlederen til blæren. Hvis du ikke har medicin hjemme til at behandle nyresmerter med, kan du få en recept lagt på serveren, så du kan afhente medicinen på apoteket.
Får du mange smerter eller feber efter behandlingen, skal du kontakte Urologisk Afdeling.
Sygemelding er nødvendig på behandlingsdagen. Ofte opleves et vist ubehag i den første uge efter behandlingen.
-
Cirka 2-4 uger efter sidste nyrestensknusningen vil Radiologisk Afdeling (Røntgenafdelingen) indkalde dig til en undersøgelse. Her ser vi, om stenen er gået i stykker eller er helt væk.
Efter undersøgelsen analyserer vi dine billeder, og du får brev med den videre plan.
-
På vores webside har vi samlet en række informationer om hele forløbet, når du skal behandles for nyresten. Her kan du blandt andet finde:
- fakta om nyresten og symptomer
- illustrationer og video (på engelsk), der viser hvordan knusning af nyresten foregår
- viden om forebyggelse af nye nyresten.
Vi anbefaler dig at besøge siden undervejs i dit forløb.
Besøg websiden her:
https://aalborguh.RN.dk/nyresten
Du kan også tilgå websiden ved at skanne QR-koden med kameraet i din telefon.
Er du i øvrigt i tvivl om noget, er du velkommen til at kontakte os.
Urologisk Ambulatorium
Tlf. 97 66 30 08
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 8.30 – 12.00
Urologisk Dagafsnit 9
Tlf. 97 66 33 18
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 9.00 – 11.00
Urologisk Sengeafsnit 10
Tlf. 97 66 33 16
Hele døgnet
Opdateret