Fakta om kunstigt knæ
Fakta om kunstigt knæled - såkaldt knæalloplastik
Årsagen til at man skal opereres og have indsat en knæprotese, er oftest slidgigt, men kan også være bruskforandringer i knæet. Nedslidning medfører smerter og hensigten med at indsætte en knæledsprotese er at mindske dine smerter og dermed forbedre din livskvalitet. I de tilfælde hvor det kun er den indvendige eller udvendige del af knæleddet, der er slidt, kan der indsættes en delprotese.
Hvordan opstår slidgigt i knæet?
I langt de fleste tilfælde kende vi ikke årsagen til, at den enkelte patient har fået slidgigt. Årsagen kan for eksempel være, at man har haft et brud eller en skade mod knæleddet. Der kan også være en arvelig faktor.
Symptomer
Symptomerne er først og fremmest smerter. I begyndelsen drejer det sig om belastningssmerter, men efterhånden bliver det mere konstante smerter. Der kommer nedsat bevægelighed i knæet og gangfunktionen bliver nedsat.
Kriterier for operation
Ved en forundersøgelse vil lægen på baggrund af dine symptomer og et røntgenbillede vurdere, om du vil have gavn af at få et kunstigt knæled. For at blive opereret er det sædvanligvis et krav, at du har daglige smerter eller at din gang, førlighed eller bevægelighed er begrænset. Det er vigtigt, at du inden operationen har forsøgt med smertestillende medicin eller gigtmedicin uden, at dette har virket tilstrækkeligt.
Behandling med operation
Ved indsættelse af et kunstigt knæ erstatter man knæleddet med en protese, som består af tre del. To metaldele der består af rustfrit stål eller titanium samt en plastikdel. Protesedelene kan enten sidde fast uden knoglecement, eller kan gøres fast til knoglerne med knoglecement, der binder som lim.
Genoptræning af det opererede knæ er en væsentlig faktor for, at der nås det ønskede resultat. Under indlæggelsen begynder genoptræning sammen med fysioterapeuten. Efter udskrivelse er det vigtigt, at man selv træner hjemme med de øvelser, som er udleveret af fysioterapeuten.
Opdateret