Du skal have foretaget en røntgenundersøgelse af nyrernes blodkar, så vi kan vurdere, om der er tegn på forsnævringer. Undersøgelsen foretages via et kateter, der anlægges i en pulsåre i lysken. Katetret føres frem til nyrekarrene, hvorefter der indgives kontrastvæske.
Du får sygehustøj på og kommer i en seng. 1 time før undersøgelsen får du afslappende medicin. Selve undersøgelsen sker på Røntgenafdelingen.
Lyskeregionen bliver afvasket med en spritopløsning. Lægen giver dig en lokalbedøvelse i lysken, og herefter punkteres pulsåren i lysken. Der lægges et tyndt plastikrør ind i pulsåren og gennem dette sprøjtes et kontraststof. Det kan undertiden give anledning til en let varmefornemmelse i kroppen. Herefter får du taget røntgenbilleder.
Hvis undersøgelsen viser tegn på forsnævring af nyrekarrene, kan det blive nødvendigt med en ballon-udvidelse. Dette indgreb foregår som regel på Aarhus Universitetshospital i Skejby.
Der kan komme en lille blødning ved indstiksstedet. Blødningen standser sædvanligvis af sig selv og er uden betydning. Risikoen for større blødning mindskes betydeligt, hvis du bliver i sengen et par timer lige efter undersøgelsen. Derfor bliver du observeret i mindst 4 timer. Efter prøven kan der være lette smerter ved stikkestedet, som kan behandles med almindelige smertestillende tabletter.
Efter undersøgelsen skal du ligge stille i sengen i 4 timer. Du får kontrolleret blodtryk og puls, og forbindingen i lysken bliver kontrolleret for blødning. Du får tilbudt noget at drikke. Efter 2 timer må du spise og bevæge dig med forsigtighed.
Før undersøgelsen kommer du til forundersøgelse, hvor du får information om, hvorfor undersøgelsen skal laves, og hvordan den udføres. Der tages stilling til særlige forberedelser, fx om du skal undlade at tage morgenmedicin på undersøgelsesdagen.
Generelt skal der holdes flere dages pause med blodfortyndende medicin. Det drejer sig om Marevan, Marcoumar®, Plavix®, Persantin®. Hvis du tager Magnyl®, må du dog gerne fortsætte med at tage det.
1-3 dage inden undersøgelsen skal du have taget blodprøver.
Hvis der ikke har været blødning i lysken efter 4 timer, og du skal hjem samme dag, skal du køres hjem med Falck. Der skal være en voksen person hos dig de næste 12 timer. Du skal holde dig i ro. Dog må du gerne gå på toilettet.
De første 2 dage skal du undgå fysisk anstrengelse som fx at dyrke sport eller foretage tunge løft af mere end 2 kg.
Ved udskrivelsen vil du få vist, hvordan du skal trykke på pulsåren i tilfælde af blødning. Hvis det sker, skal du kontakte afsnit 8Ø på tlf. 97 66 37 01.
Har du spørgsmål til undersøgelsen, er du velkommen til at kontakte os.