Operation med indsættelse af ICD-enhed
Du skal i behandling med ICD og skal derfor have indopereret en såkaldt ICD-enhed – en implanterbar hjertestarter (Implanterbar Cardioverter Defibrillator).
ICD-enheden består af et batteri og en lille computer, hvis funktioner kan tilpasses dit behandlingsbehov. Computeren er forbundet med en eller flere elektroder, der er placeret i hjertets hulrum. Batteriet kan holde i 6-8 år, afhængig af hvor meget enheden bliver brugt.
Behandling med ICD kan:
- bryde en uhensigtsmæssig eller farlig hjerterytme ved at overhale rytmen med elektriske impulser
- omstøde en livstruende hjerterytmeforstyrrelse til normal hjerterytme ved hjælp af et elektrisk stød
- fungere som almindelig pacemaker ved langsom hjerterytme
- samle information om din hjerterytme.
-
Du skal i behandling med ICD og skal derfor have indopereret en såkaldt ICD-enhed – en implanterbar hjertestarter (Implanterbar Cardioverter Defibrillator).
ICD-enheden består af et batteri og en lille computer, hvis funktioner kan tilpasses dit behandlingsbehov. Computeren er forbundet med en eller flere elektroder, der er placeret i hjertets hulrum. Batteriet kan holde i 6-8 år, afhængig af hvor meget enheden bliver brugt.
Behandling med ICD kan:
- bryde en uhensigtsmæssig eller farlig hjerterytme ved at overhale rytmen med elektriske impulser
- omstøde en livstruende hjerterytmeforstyrrelse til normal hjerterytme ved hjælp af et elektrisk stød
- fungere som almindelig pacemaker ved langsom hjerterytme
- samle information om din hjerterytme.
Oprettelse af journal og indledende undersøgelser
Enten på operationsdagen eller dagen før skal du møde til en samtale med en læge og en sygeplejerske.
Vi måler også dit blodtryk og din temperatur, tester din urin, og du får lavet et hjertekardiogram (EKG).
De indledende undersøgelser skal sikre, at du ikke har infektion i kroppen, når du får indopereret din ICD-enhed.
Vi anbefaler, at du tager en pårørende med til journaloprettelsen og de indledende undersøgelser.
Før operationen
Når du ankommer til sengeafsnittet, orienterer vi dig om og hjælper dig med forberedelserne til operationen. Har du uafklarede spørgsmål, er du velkommen til at stille dem til sygeplejersken.
Forud for operationen skal du eventuelt have fjernet hår på brystet, hvor ICD-enheden skal indopereres. Vi lægger et lille plastikrør (venflon) i din håndryg, som vi kan bruge til at give dig medicin igennem. Du får let smertestillende medicin og antibiotika inden operationen.
Selve operationen
Du bliver modtaget af personalet på operationsstuen, som tager sig af dig under operationen.
Operationen foregår i lokalbedøvelse.
Lokalbedøvelse vil sige, at du får lagt bedøvelsen med indsprøjtning ved operationsstedet. Dermed er kun operationsstedet bedøvet, mens du er vågen. Du vil ikke føle smerte, men kan mærke berøring.
Under operationen placerer lægen som regel ICD-enheden på venstre side af brystkassen under huden neden for kravebenet.
Sommetider tester vi stødfunktionen i forbindelse med operationen. I disse tilfælde lægger vi dig kortvarigt i fuld narkose.
ICD-ledning eller -ledninger og ICD-enheden indopereres, og vi foretager forskellige målinger. Såret syes med tråde, der opløser sig selv, og du får plaster på.
Operationen varer cirka 2 timer.
Oplys, hvis du er venstrehåndet
Husk at oplyse på forhånd, hvis du er venstrehåndet eller er jæger, da det kan ændre på, hvor vi placerer ICD-enheden.
Vær opmærksom på blodfortyndende medicin
Er du i blodfortyndende behandling med Marevan® eller Marcoumar®, skal du fortsætte med denne behandling som vanligt, og INR-værdierne skal ligge mellem 2 og 3.
Er du i blodfortyndende behandling med Xarelto®, Pradaxa® eller Eliquis®, skal du holde pause med medicinen fra aftenen før operationen.
Mød fastende til aftalen
Du skal faste inden operationen, så din mavesæk er helt tom, hvis du skal i fuld bedøvelse. Det er vigtigt, så der ikke opstår risiko for, at mad i mavesækken kan løbe tilbage gennem spiserøret og ned i lungerne. Møder du ikke fastende, kan vi være nødt til at aflyse din aftale. Du skal derfor følge disse retningslinjer:
- Du må ikke spise fra 6 timer inden operationen. Du må heller ikke drikke mælkeprodukter eller spise pastiller, bolsjer og tyggegummi.
- Du må gerne drikke klare væsker indtil 2 timer før. Det kan fx være vand, saftevand eller te og kaffe uden mælk.
Følg disse retningslinjer, medmindre lægen eller narkoselægen har givet dig anden vejledning.
Vask dig grundigt før operationen
Tag et bad om aftenen eller morgenen, og vask dig grundigt med vand og sæbe – særligt på stedet for indgrebet. Tag også renvasket tøj på. Undlad smykker, piercinger, ur og lignende genstande, der er samlested for bakterier. Undlad også at smøre dig ind i creme, da det gør det vanskeligt at desinficere din hud inden operationen. Så har du gjort det, du kan, for at mindske risikoen for infektion.
Efter operationen bliver du kørt tilbage til sengeafsnittet. Hvis du har det godt, og hvis ICD-enheden fungerer, som den skal, kan du komme hjem dagen efter operationen.
Undgå store bevægelser
Operationssåret skal have ro til at hele de første 14 dage efter operationen. Du må maksimalt løfte 2 kg. Du må gerne bruge armen til almindelige daglige gøremål som fx personlig hygiejne og påklædning, men du bør undgå store bevægelser som fx støvsugning og vinduespudsning.
Tag smertestillende medicin efter behov
Hvis du oplever smerte ved operationssåret, kan du lindre smerterne med smertestillende medicin fra håndkøb (paracetamol).
Brug plaster, så længe det siver fra såret
Du bør have plaster på, så længe det siver fra såret (cirka 1-2 dage). Du får et ekstra plaster med hjem.
Undgå at tage bad det første døgn
Du må gå i brusebad, når det ikke længere siver fra såret, dog tidligst efter 24 timer. Dup arret tørt de første dage efter operationen.
Undgå karbad, svømmehal og bad i havet
Gå ikke i karbad og svømmehal og undgå at bade i havet de første 14 dage, indtil arret er lukket.
Vær opmærksom på infektion
Hvis såret bliver varmt, rødt, ømt og hævet, kan det være et tegn på infektion. Sker det, skal du ringe til Pacemakerambulatoriet.
Reagér, hvis du får stød
Hvis du får stød fra din ICD-enhed, skal du kontakte Pacemakerambulatoriet eller Sengeafsnit S1 samme dag. Hvis du ikke er utilpas, kan du eventuelt vente til dagen efter. Er du usikker på, hvad du skal gøre, er du altid velkommen til at ringe til os.
Hvis du har det dårligt efter ét eller flere stød fra ICD-enheden, skal du ringe 112.
Pårørende og stød
Det er ufarligt og smertefrit for din partner at røre ved dig, hvis du får stød. Derfor behøver du og din partner ikke at bekymre jer om stød ved almindeligt samvær. Det er også muligt at give hjertelunge-redning til en person med ICD uden at få stød.
Reagér, hvis din enhed giver alarm
Nogle ICD-enheder kan give alarm med enten lyd eller vibration. Sker det, skal du kontakte Pacemaker-ambulatoriet eller Sengeafsnit S1. Hvordan din ICD-enhed kan give alarm, får du besked om inden udskrivelsen.
Kør først bil efter 1 uge
Som udgangspunkt må du genoptage bilkørsel 1 uge efter operationen.
Hvis du har været besvimet forud for ICD-operationen, får du kørselsforbud i 3 måneder. Har du erhvervskørekort, gælder særlige regler.
Kom til ICD-café
Det er ikke ualmindeligt, at der opstår tanker og følelser som reaktion på det, du har været igennem. Derfor er du og din familie velkomne i vores ICD-café, som er et mødested for patienter med en ICD-enhed.
Medbring pacemakerkort, hvis du skal ud at flyve
Skal ud at flyve, vil lufthavnens metaldetektorer vil ofte registrere ICD-enheden. Det tager den ikke skade af, men du bør fremvise dit pacemakerkort. Ofte vil personalet guide dig uden om detektorerne.
Det meste elektroniske udstyr såsom mobiltelefoner, mikroovne og tyverialarmer påvirker ikke din pacemaker.
Du skal til kontrol på sygehuset cirka 1 måned efter operationen. Du får tilsendt en tid.
'Ved kontrollen får du udleveret dit pacemakerkort. Bær det sammen med dit sygesikringskort. Kortet skal forevises hos alle behandlere (især tandlæger), som så tager stilling til eventuelle forholdsregler.
Ved fremtidige kontroller måler vi også batterikapaciteten på din enhed.
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Vil du vide mere om behandling med ICD, kan du eventuelt læse mere på patienthåndbogen.dk. Søg på: ”ICD”.