Vejledning til gravide
-
-
Infektionsmedicinsk Ambulatorium er det ambulatorium, som kontrollerer din HIV-infektion. Det er os, som er ansvarlige for at opstarte og justere din behandling.
Under hele graviditeten følger vi dig med blodprøver,
herunder blandt andet CD4-tal, som er udtryk for, hvor godt dit immunsystem fungerer, og HIV-RNA-tal, som angiver mængden af HIV-virus i dit blod.
Sidst i graviditeten følger vi dig tæt med blodprøver for at kontrollere, hvor meget HIV-virus der kan måles i blodet. Det er nemlig afgørende for, hvordan du skal føde.
Du har en kontaktlæge i Infektionsmedicinsk Ambulatorium, og der er desuden tilknyttet et team af sygeplejersker til ambulatoriet.
Stil de spørgsmål, du har
Du er altid velkommen til at kontakte ambulatoriesygeplejersken, hvis du har nogle spørgsmål angående graviditeten og tiden efter med dit lille barn.
Ingen spørgsmål er for små eller for store, og det er vigtigt, at du får tvivlsspørgsmål afklaret, så du ikke skal bruge kræfter på unødvendig bekymring.
Vi ved fra andre gravide og nybagte mødre, at der fx kan opstå bekymringer i forhold til, at du ikke må amme dit barn. Andre oplever, at ventetiden med at få afklaret barnets HIV-status er lang og svær.
Der kan især opstå udfordringer, hvis du har valgt ikke at fortælle andre om HIV-sygdommen, eller hvis du har fået HIV-diagnosen i forbindelse med graviditeten.
Vi vil så vidt muligt forsøge at besvare de spørgsmål, som kan opstå. Ligger spørgsmålene uden for vores viden, ved vi, hvor vi kan finde svar til dig.
Brug din sundhedsplejerske
Vi vil opfordre dig til at tage kontakt til din egen sundhedsplejerske i løbet af graviditeten. Sundhedsplejersken har tavshedspligt ligesom andet sundhedspersonale.
Kontakt os, når du får tider i andre ambulatorier
Vi fungerer som tovholder på det forløb, du skal igennem. Fx er det os, der koordinerer kontrollerne mellem Infektionsmedicinsk Ambulatorium og Ambulatorium for Graviditet og Ultralyd. Derfor vil det være en stor hjælp for os, hvis du kontakter ambulatoriesygeplejersken, når du får tider i et af de andre ambulatorier.
Ambulatorium for Graviditet og Ultralyd
Ambulatorium for Graviditet og Ultralyd er det ambulatorium, der følger din graviditet.
Vi forventer, at du får en normal graviditet. At være HIV-positiv og få behandling ser ikke ud til i sig selv at øge risikoen for graviditetskomplikationer.
Vi vil gerne se dig i graviditetsuge 12, 19-22, 28 og 36. Ved hver kontrol bliver du ultralydsskannet
og taler med en fødselslæge, og vi undersøger dig, som vi undersøger alle andre gravide, det vil sige måler dit blodtryk, vejer dig og undersøger din urin for æggehvide og sukker.
Kontakt os, så snart du får veer eller vandafgang
Det er meget vigtigt, at du henvender dig tidligt til os, hvis du får veer og/eller vandafgang, så vi kan planlægge din fødsel. Du får telefonnumre, så du ved, hvor du skal henvende dig.
Eventuel fostervands- eller moderkageprøve
I uge 12 måler vi fosterets længde og kan derved finde frem til din terminsdato. Hvis du ønsker det, undersøger vi fosteret med henblik på at finde frem til, om der kan være en øget risiko for, at fosteret har Downs syndrom (mongolisme). Hvis det har en fortykket nakkefold, kan risikoen være forøget. Vi tager en blodprøve, der også kan sige noget om risikoen for Downs syndrom. Vi sammenholder nakkefoldens tykkelse, svaret på blodprøven og din alder og kan så
udregne et tal, der vurderer risikoen. Er tallet over en vis værdi, kan vi lave moderkageprøve eller fostervandsprøve og kan med en af disse prøver sige med sikkerhed, om fosteret har Downs syndrom eller ej.
Der kan være en smitterisiko for fosteret ved at lave
moderkageprøve eller en fostervandsprøve, hvis dit virustal er for højt. Vi samarbejder derfor med Infektionsmedicinsk Afdeling, hvis du vælger at få lavet en prøve.
Er virustallet for højt, kan vi vente til graviditetsuge 20 med at lave en prøve, da virustallet så kan være faldet. Det er dig, der bestemmer, hvad der skal gøres.
Skanninger og fødsel
I uge 19-22 ultralydsskanner vi fosteret med henblik på størrelse og misdannelser. I uge 28 og i uge 36 ultralydsskanner vi fosteret med henblik på at finde ud af, om det vokser, som det skal. I uge 36 aftaler vi med dig, hvordan du skal føde.
Føder du før graviditetsuge 37, vil vi anbefale dig at føde ved kejsersnit. Føder du efter uge 37, kan du føde normalt, hvis virustallet er, som det skal være. Er virustallet ikke helt i orden, vil vi råde dig til at føde ved kejsersnit. Under alle omstændigheder er du dog selv med til at bestemme, hvordan du skal føde, normalt eller ved kejsersnit.Du får tilbudt jordemoderkontroller under graviditeten som alle andre gravide.
-
Børneambulatoriet står for planlægningen af de 4 ugers forebyggende medicinske behandling af dit barn efter fødslen. Vi følger behandlingens effekt, indtil barnet er 4-6 måneder gammelt. Når barnet er ½ år gammelt, gennemgår vi forløbet med dig i Børneambulatoriet, og forløbet afsluttes forventeligt herefter.
-
I skemaet nedenfor kan du se, hvornår du skal til kontrol i hvilke ambulatorier.
Graviditetsuge
Ambulatorium
Formål
Uge 12
Infektions-
medicinsk
Blodprøvekontrol.
Opstart af medicinsk behandling, hvis det ikke allerede er sketUge 12
Graviditet og Ultralyd
Ultralydsskanning
Uge 18-20
Infektions-
medicinsk
Blodprøvekontrol.
Opfølgning på medicin
Uge 19-22
Graviditet og Ultralyd
Ultralydsskanning
Uge 28
Infektions-
medicinsk
Blodprøvekontrol.
Opfølgning på medicinUge 28
Graviditet og Ultralyd
Ultralydsskanning
Uge 36
Infektions-
medicinsk
Blodprøvekontrol.
Opfølgning på medicin
Uge 36
Graviditet og Ultralyd
Ultralydsskanning og aftale om fødsel
-
Barnets alder
Ambulatorium
Formål
2-3 dage
Børneambulatoriet
Blodprøve på barnet med henblik på kontrol af behandling
2-3 uger
Børneambulatoriet
Blodprøve på barnet med henblik på kontrol af behandling
4-6 uger
Børneambulatoriet
Blodprøve på barnet med henblik på kontrol af behandling
4-6 uger
Infektions-
Blodprøver på dig og eventuel justering af medicin
4-6 måneder
Børneambulatoriet
Blodprøve på barnet med henblik på kontrol af behandling
6 måneder
Børneambulatoriet
Trivselskontrol og gennemgang af forløb
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Her kan du se dine forskellige kontaktpersoner på de forskellige afdelinger og ambulatorier.