Smertelindring under fødslen

Fødsler er forskellige og dermed også smerten, smerteoplevelsen og behovet for smertelindring. Smerte er afhængig af andet end det rent fysiske. Angst og nervøsitet kan forstærke smerten, mens information, beroligende ord og omsorg kan mindske oplevelsen af smerte. Det er påvist, at jordemoderens tilstedeværelse på fødestuen øger trygheden og mindsker behovet for smertelindring.

Man kan ikke på forhånd vide, hvad behovet for smertelindring bliver. Uanset om du forventer at skulle have ”det hele” eller slet ingenting, så kan behovet vise sig at være helt anderledes end forventet. Vær åben over for fødslen, veerne og det faktum, at smerter kan håndteres på mange forskellige måder.

Når vi skal hjælpe dig med smertelindring undervejs i fødslen, skal vi selvfølgelig tage hensyn til dig og dine ønsker, men vi skal også tage hensyn til barnet, og derfor er der begrænsninger i det smertelindrings-tilbud/-udvalg, vi har på Fødegangen.

Uanset hvilket behov du har, så vil vi gøre alt for at hjælpe og vejlede i samarbejde med dig. Vi kan hurtigt beslutte os for at iværksætte smertelindring.

Man kan dele smertelindringsmetoderne op i 2 grupper, nemlig de ikke-medicinske metoder, som ikke har nogen alvorlige bivirkninger, og de medicinske metoder, som kan give bivirkninger.

Smerterne under veerne er med til at aktivere kroppens egen morfinproduktion (endorfiner), som dermed fungerer som en indbygget form for smerte-lindring. De ikke-medicinske former for smertelindring er med til at aktivere disse stoffer. For nogle er dette tilstrækkelig smertelindring, mens andre har behov for medicinsk smertelindring.

Uanset hvilke former for smertelindring du får under fødslen, så er det vigtigt at huske, at vejrtrækning og bevægelse er grundlaget gennem hele fødslen. Veerne er din hjælp til at føde dit barn, og veer skal håndteres - ikke bekæmpes. Det er vigtigt at have positive tanker om fødslen og veerne, og det er vigtigt, at du på forhånd har erkendt, at det kommer til at gøre ondt, og at du bliver træt.

Opdateret