Henvisningskriterier og krav til henvisning
Henvisningskriterier
Vi udreder patienter, som opfylder ét af følgende kriterier:
- 3 gentagne spontanaborter eller bekræftede biokemiske graviditeter inden uge 12+0
- 2 gentagne spontanaborter hvoraf minimum 1 abort er efter uge 12+0.
Kvinder kan ikke henvises, hvis de:
- har 2 børn med nuværende partner
- er fyldt 41 år. Er patienten i fertilitetsbehandling med donoræg, kan patienten under 46 år henvises.
- har BMI over 35. Her anbefales at søge hjælp hos egen læge, diætist eller personlig træner til hjælp for et vægttab med henblik på en fremtidig sund graviditet. Når BMI er under 35, kan kvinden henvises.
Vær opmærksom på, at:
- Både biokemiske og klinisk verificerede aborter medregnes
- Patienter og par med barn/børn kan godt henvises, såfremt de efter seneste fødsel har oplevet 3 gentagne spontanaborter. Vi accepterer ikke henvisninger på patienter/par med 3 eller flere raske børn i forholdet
- Komplette og partielle mola og sikre ekstrauterine graviditeter medregnes ikke.
Krav til henvisning
- En kronologisk beskrivelse af patientens tidligere graviditeter (inkl. alle positive graviditetstest, levendefødte og dødfødte) og deres udfald, samt om alle graviditeter er med samme partner/donor, eller om der har været et skifte.
- For kvinder/par i fertilitetsbehandling beskrives desuden antal ægudtagninger, antal ægoplægninger, og antal graviditeter, samt om der er brugt æg- eller sæd-donation.
- Om muligt, resultat af en standard kromosomundersøgelse på både kvinden og hendes partner, hvis de ikke er bosat i Region Nordjylland.
- Gynækologisk undersøgelse og gerne vandskanning, 3D skanning af uterus eller hysteroskopi. Hvis det ikke foreligger fra tidligere, og det ikke er muligt inden henvisning, vil det blive foretaget på vores center.
- Om muligt følgende blodprøver: AMH, TPO-antistof, TSH, Factor II og factor V Leiden, anti-fosfolipid syndrom (anti-β2-glykoprotein-1 IgG og IgM, anti-cardiolipin IgG og IgM og lupus-antikoagulans), ANA antistof og anti-ds-DNA antistof.
- Henvisningen skal indeholde SKS-koden 8001-08U, diagnosekoden N969.
VIGTIGT: Vi anbefaler patienten/parret, at de undgår at blive gravide inden de er blevet udredt hos os. Det skyldes, at vores behandlingstilbud ofte indebærer opstart af behandling forud for en graviditet for at bedre chancen for et positivt graviditetsudkomme.
Kromosomundersøgelse
Hvad angår patienter og deres partnere bosat i Region Nordjylland, bestiller vi en kromosomundersøgelse på. Patienter fra andre regioner henvises til at kontakte egen læge, med henblik på at han/hun kan bestille en kromosomundersøgelse på parret eller henvise dem til det lokale sygehus’ laboratorium eller nærmeste lokale klinisk genetiske afdeling.
OBS! Prøven tages i et Lithium Heparin glas uden gel, og den må ikke centrifugeres. Det tager ca. 8 uger førend der er svar på analysen.
Vaccination
Vi fraråder patienter i immunmodulerende behandling vaccination. Immunmodulerende behandling er bl.a. behandling med immunglobulin og prednisolon.
Kontakt
Vestdansk Center for Gentagne Ufrivillige Aborter
Telefon
97 66 32 03 (sekretariat)Mandag-fredag kl. 8.00-10.00 og 13.00-14.00
Sikker mail
Skriv til os med Digital Post (login med MitID)Aalborg Universitetshospital, Syd
9000 Aalborg