Du har altid et valg i forhold til behandling
-
Du har altid et valg i forhold til at blive undersøgt eller behandlet. Valget kaldes 'informeret samtykke'.
Informeret samtykke vil sige, at du har ret til at få grundig information, og herudfra tage stilling til, om du siger ja til undersøgelsen eller behandlingen. Det kan du læse mere om herunder.
Du har ret til at blive grundigt informeret om din sygdom og behandling på en måde og i et sprog, som du forstår. Spørg, hvis der er noget, du ikke forstår, eller hvis du vil vide mere.
Du har blandt andet ret til information om:
- hvad du fejler
- hvilke behandlinger, der findes, og hvilken vi vil anbefale dig
- hvad vi forventer af behandlingen
- mulige komplikationer og bivirkninger til behandlingen
- hvad der kan ske, hvis du ikke ønsker behandlingen.
Fra du fylder 15 år, er det dig, der kan give samtykke til (sige ja til), om en undersøgelse eller behandling skal sættes i gang eller fortsætte. Indtil du fylder 18 år, skal dine forældre som hovedregel også tages med i beslutningen. Når du er under 15 år, er det dine forældre, der kan give samtykke til, om en behandling skal sættes i gang eller fortsætte. Du skal også have information og tages med i beslutningen.
Hvis lægen ændrer behandlingen, skal du have nye informationer, og du skal igen tage stilling til, om du vil sige ja og dermed give dit samtykke. Hvis lægen vurderer, at du ikke selv kan træffe beslutning om behandlingen, er det dine forældre (eller den/de, der har forældremyndigheden), der giver samtykke på dine vegne – også selvom du er over 15 år.
I livstruende situationer, hvor du ikke kan give samtykke, kan lægen give dig akut behandling uden at spørge først. I særlige situationer, fx når det gælder prævention (p-piller mv.) eller behandling af kønssygdomme, kan informationen til dine forældre dog begrænses af hensyn til dig.
Vil du vide mere om informeret samtykke, kan du få mere at vide hos Patientkontoret i Region Nordjylland. Se mere påhttps://RN.dk/patientkontor
Hvis du bliver tilbudt behandling, er det afhængigt af din alder, hvem der kan give tilladelse (samtykke) til dette:
- Når du er under 15 år: Det er dine forældre, der kan give samtykke. Men du har krav på information og på at blive inddraget i beslutningen.
- Når du er 15-17 år: Det er dig, der kan give tilladelse til behandling. Indtil du fylder 18 år bliver dine forældre også informerede og kan hjælpe dig med at tage stilling.
- Når du er over 18 år: Det er alene dig, der kan give tilladelse til behandling. Men det kan være en god idé at inddrage dine forældre, venner eller din kæreste i beslutningen.
Hvis du vil se din journal er det afhængigt af din alder, om du kan se den, og også om dine forældre må se journalen.
- Når du er under 15 år: Dine forældre kan bede hospitalet om at få en kopi af journalen. Det er hospitalet, der bestemmer, om de må se din journal. Hospitalet giver svar inden for 10 dage.
- Når du er 15-17: Du kan se din journal på www.sundhed.dk, hvis du har MitID. Dine forældre kan bede hospitalet om at få en kopi af journalen. Det er hospitalet, der bestemmer, om de må se din journal. Hospitalet giver svar inden for 10 dage.
- Når du er over 18 år: Du kan se din journal på www.sundhed.dk, hvis du har MitID.
Om Ungdomsmedicinsk Videnscenter
Teksten er stærkt inspirereret at et materiale fra Ungdomsmedicinsk Videnscenter (UMV) på Rigshospitalet.
UMV arbejder for at forbedre forholdene for unge med kroniske og alvorlige sygdomme. UMV's indsats er rettet mod alle unge patienter i alderen 12-24 år.
Vil du vide mere om UMV's arbejde kan du google Ungdomsmedicinsk Videnscenter.