Information og samtykke på Intensiv og Medicinsk Sengeafsnit
Et godt behandlingsforløb bygger på gensidig tillid. Du skal have tillid til, at hospitalspersonalet respekterer dine ønsker, og hospitalspersonalet skal have tillid til, at du siger til og fra. I dette materiale har vi nævnt nogle af de rettigheder ifølge Sundhedsloven, der kan være relevante at kende, når du er på intensiv. Er du i tvivl om noget, er du altid velkommen til at spørge os.
-
Et godt behandlingsforløb bygger på gensidig tillid. Du skal have tillid til, at hospitalspersonalet respekterer dine ønsker, og hospitalspersonalet skal have tillid til, at du siger til og fra. I dette materiale har vi nævnt nogle af de rettigheder ifølge Sundhedsloven, der kan være relevante at kende, når du er på intensiv. Er du i tvivl om noget, er du altid velkommen til at spørge os.
-
Du kan sige ja tak til information
Som patient har du ret til at få information om din helbredstilstand og om behandlingsmulighederne. Hvis du er under 15 år, er det den eller dem, der har forældremyndigheden, der skal informeres. Du kan inddrages i det omfang, du er i stand til at forstå behandlingssituationen.
Som patient skal du tilbydes information om:
- diagnose
- behandlingsmuligheder – hvilke findes der?
- bivirkninger – hvilke kan der være ved en undersøgelse eller behandling?
- konsekvenser – hvis du ikke ønsker behandling
- behandlingsforløbet og forventet resultat af behandlingen.
Du kan sige nej tak til information
Du har ret til at frabede dig information om din helbredstilstand og behandlingsmulighederne. Ønsker du ikke at kende resultatet af en undersøgelse eller behandling, skal vi respektere dette.
-
Dit samtykke til behandling
Behandling er frivillig. Som patient bestemmer du, om en tilbudt undersøgelse eller behandling skal påbegyndes. Du skal give dit samtykke på baggrund af den information, du får af en sundhedsfaglig person.
Du kan altid trække dit samtykke tilbage. I mange situationer vil man gå ud fra, at du er indforstået med behandling, hvis du ikke selv siger fra.
Akut behandling uden samtykke
Hvis du er i en livstruende situation og har behov for øjeblikkelig behandling, men ikke kan give samtykke – fx hvis du er bevidstløs – vil du blive behandlet. Ved indlæggelse på intensiv har man accepteret intensiv terapi og behandling, hvis ikke andet er noteret. Dette kan også indbefatte små kirurgiske indgreb og medicinsk behandling, med de komplikationer, der kan opstå herved.
Ved manglende evne til at give samtykke
Hvis du varigt mangler evnen til at give informeret samtykke, er det dine nærmeste pårørende eller din værge, der giver informeret samtykke.
Særligt ved børn og unge under 18 år
Retten til selv at bestemme og give samtykke gælder, fra du er fyldt 15 år.
- 15-18 år: Er du mellem 15 og 18 år, kan du derfor selv give samtykke til behandling. Da du som mindreårig stadig er under forældremyndighed, skal den eller de, der har forældremyndigheden, også informeres og inddrages i din beslutning.
Hvis der er uenighed mellem dig og den/de, der har forældremyndigheden, er det dig, der bestemmer. Hvis sundhedspersonen vurderer, at du ikke er moden nok til at overskue følgerne af din beslutning, er de den eller de, der har forældremyndigheden, der kan bestemme og give samtykke.
- Under 15 år: Hvis du er under 15 år, giver den eller de, der har forældremyndigheden, samtykke på dine vegne.
Vi respekterer livstestamente og donorregister
Har du oprettet livstestamente, eller har du ønsker i forhold til organdonation, respekterer vi dette i samråd med dig og dine pårørende.
Du har selvbestemmelse i særlige tilfælde
Som patient har du ret til selv at bestemme; også i situationer, hvor det kan medføre døden. Dette gælder i følgende situationer:
- Sultestrejke: Hvis du som patient iværksætter en sultestrejke, og du er informeret om sultestrejkens helbredsmæssige konsekvenser, må en sundhedsperson ikke afbryde den.
- Afvisning af at modtage blod: Som patient har du ret til at afvise at modtage blod og blodprodukter, hvis du er informeret om de helbredsmæssige konsekvenser. (Se nedenfor om børn og unge.)
- Behandling af døende: En habil, uafvendeligt døende patient kan afvise behandling, der kun kan udskyde dødens indtræden. Man er uafvendeligt døende, når døden med stor sandsynlighed forventes at indtræde inden for dage eller uger trods brug af de foreliggende behandlingsmuligheder.
Særligt om behandling med blod til børn og unge under 15
Børn og unge, der er fyldt 15 år, kan afvise at blive behandlet med blod eller blodprodukter. Denne afvisning er bindende for det sundhedsfaglige personale, hvis barnet eller den unge er i stand til at forstå konsekvenserne af sin stillingtagen.
Hvis ikke barnet eller den unge er i stand til at forstå konsekvenserne, eller hvis der er tale om børn og unge under 15 år, er det den eller de, der har forældremyndigheden, der meddeler informeret samtykke.
Hvis den eller de, der har forældremyndigheden, ikke varetager barnets eller den unges interesse, og der foreligger en livstruende situation, kan Børne- og Ungeudvalget træffe beslutning om behandling.
-
Her kan du læse nærmere i loven
https://www.retsinformation.dk/
Sundhedslovens lov nr. 913 af 13.7.2010
§15-25.
- §§ 15-16 Informeret samtykke og medinddragelse i beslutninger
- § 17 Mindreårige
- § 18 Patienter, der varigt mangler evnen til at give informeret samtykke
- § 19 Øjeblikkeligt behandlingsbehov
- § 20 Patientens inddragelse
- §§ 22-25 Selvbestemmelse i særlige tilfælde.
Servicelovens lov nr. 150 af 16.2.2015
- § 63 Lægelig undersøgelse og behandling uden samtykke (børn og unge)
Vil du vide mere om at oprette livstestamente eller om at blive registreret i donorregisteret, kan du finde information på patienthåndbogen på https://www.sundhed.dk/
Har du spørgsmål, så brug den sundhedsfaglige kontaktperson, du har fået tildelt på hospitalet.
Intensiv og Medicinsk Sengeafsnit, Thisted
Tlf. 97 65 06 00
Din kontaktperson er: