Lokalbehandling med hormonpræparater
Hormonpræparater er lægemidler, der påføres hud eller hårbund. Præparaterne findes som skum, gel, creme, fedtcreme og salve. Hvilken type du skal bruge, afhænger af, hvilke hudområder der skal behandles, og hvilken sygdom du er i behandling for.
Hormonpræparaterne kan ikke altid helbrede den underliggende hudsygdom.
-
Hormonpræparater er lægemidler, der påføres hud eller hårbund. Præparaterne findes som skum, gel, creme, fedtcreme og salve. Hvilken type du skal bruge, afhænger af, hvilke hudområder der skal behandles, og hvilken sygdom du er i behandling for.
Hormonpræparaterne kan ikke altid helbrede den underliggende hudsygdom.
-
Hormonpræparaterne virker ved at hæmme den betændelsesreaktion, der er i huden ved mange forskellige hudsygdomme. På den måde mindskes kløe, rødme, varmefornemmelse, skældannelse og smerter i huden.
Huden i ansigtet, på halsen og i hudfolder såsom armhuler og lyske er tyndere og mere sart end huden på resten af kroppen.
-
Følg lægens ordination og sygeplejerskens vejledning, når du anvender hormonpræparatet. Smør kun hormonpræparatet på de hudområder, der er angrebet.
Du kan bruge denne tommelfingerregel som en rettesnor for, hvor meget hormonpræparat du skal bruge for at opnå effekt:
- Brug en 'fingerspids-enhed'. En stribe af hormonpræparatet, der svarer til det yderste led af din pegefinger, kaldes en 'fingerspids-enhed'. Du skal anvende en fingerspids-enhed af hormonpræparatet på et hudområde, der svarer til arealet af 2 hele håndflader.
- Brug handsker eller vask hænder. For at beskytte hænderne bør du enten bruge handsker eller vaske hænder efter smøringen, medmindre det er dine hænder, der skal behandles.
- Supplér med fugtighedscreme. Vi anbefaler, at du smører fugtighedscreme ovenpå hormonpræparatet, når dette er trængt godt ind i huden. Som regel er det efter cirka et kvarter.
Under nedtrapning bør du smøre med fugtighedscreme på de tidspunkter, hvor du ikke bruger hormonpræparat.
-
Du kan nedtrappe behandlingen i samråd med lægen og sygeplejersken, når huden er blevet pænere. Som udgangspunkt skal du smøre én gang dagligt, indtil til hudforandringerne er væk plus yderligere 2-3 dage, inden du påbegynder nedtrapning.
Pludseligt ophør eller for hurtig nedtrapning kan medføre genopblussen af dine hudsymptomer.
Nedtrapning kan foregå ved at gå over til et mildere præparat eller ved at forlænge tidsintervallet mellem behandlingerne.
Hvis tilstanden ofte blusser op igen, når du er ophørt med behandlingen, kan du forsætte med behandlingen 2 gange ugentligt i nogle måneder for at forebygge tilbagefald.
-
Bivirkninger opstår ved forkert brug eller ved for lang tids daglig behandling med hormonpræparater. Risikoen for bivirkninger er størst ved brug af de stærke hormonpræparater.
Hormonpræparater kan give følgende bivirkninger:
- Tynd hud
- Små, fremtrædende blodkar
- Hudblødninger
- Mindre bumser
- Strækmærker
- Pigmentforandringer
- Udviklingen af allergi.
Vedligeholdelsesbehandling med hormonpræparater 2 gange ugentligt i op til 1 år kan foretages uden risiko for bivirkninger ved brug af hormonpræparater i grupperne 1-3.
Hvis der opstår tvivl, så spørg lægen eller sygeplejersken, dér hvor du går til kontrol for din hudsygdom.
-
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.
Afdeling for Hud- og Kønssygdomme
Tlf. 97 66 66 60
Vi træffes bedst: Mandag – fredag 8.00 – 9.00
Gruppeinddeling af præparaterne
Hormonpræparaterne inddeles i gruppe 1-4. Tallene angiver præparatets styrke. Præparater i gruppe 4 er stærkest.
- Gruppe 1: Kun præparater fra gruppe 1 bør anvendes omkring øjnene.
- Gruppe 1-2: Anvendes til ansigt, under arme og bryster, i hudfolder og i skridtet.
- Gruppe 3-4: Anvendes til resten af kroppen.
- Gruppe 4: Anvendes kun i særlige tilfælde.
Undtagelser fra disse regler skal aftales med lægen.