Målrettet træning skal forebygge fald blandt ældre

Ældremedicinsk Afdeling ved Aalborg Universitetshospital, Aalborg Universitet og Aalborg Kommune søger forsøgsdeltagere til et forskningsprojekt, som skal forebygge fald blandt ældre.

Når en ældre person falder, er det ofte begyndelsen på et langt og bøvlet forløb. Personen er i større risiko for knoglebrud, og det kan være starten på en plejehjemsanbringelse eller være medårsag til en for tidlig død.

Såkaldt faldstimulerende træning har i udenlandske studier vundet opmærksomhed, og selv små mængder træning har vist sig at have stor effekt på faldraten det efterfølgende år.

I dette studie ønsker en forskergruppe at undersøge, om den samme træning kan bruges under danske forhold til at forebygge fald blandt ældre. 

Samtidig vil forskerne undersøge de bagvedliggende mekanismer ved at måle på hjerneaktivitet før og efter træning, samt positur og balance under den faldsimulerende træning. Endelig vil forskerne undersøge træningens effekt på fysiske, kognitive og social-psykologiske risikomarkører for fald.

Til forsøget søger forskerne netop nu ældre over 65 år, som bor i eget hjem, og som kunne tænke sig at deltage i studiet og den faldstimulerende træning.

Under træningen vil deltagerne blandt andet - under sikre forhold - skulle simulere glide- og snublefald på et løbebånd.

Er du interesseret i at vide mere om studiet og eventuelt, hvordan du tilmelder dig, så læs mere her.

Opdateret