5 typiske skader under karneval – hvordan undgår du det

Sundhed, Sygehuse og Psykiatri

Hvert år kommer nogle af de mange deltagere til årets karneval i Aalborg til skade. Hvilke skader ser de typisk i den fremskudte skadestue i Kildeparken, og hvordan undgår du at komme galt afsted?
Nini Bundgaard Ringgren giver gode råd til karnevalsdeltagerne.

Gode råd for at undgå skader til karneval

Ledende oversygeplejerske Nini Bundgaard Ringgren har godt styr på, hvilke uheld karnevalsdeltagerne kan komme ud for, når de 27. maj begiver sig ud i karnevalsoptoget og videre ind til Kildeparken.

Hun har derfor været med til at udpege 5 af de typiske skader, som de bliver mødt med, når den fremskudte skadestue på karnevalspladsen tager sig af nødstedte karnevalsdeltagere. Og hun har gode råd til, hvilke forholdsregler man skal tage for at undgå skaderne.

1. Sår på fødderne grundet glasskår
Smadrede flasker og medfølgende glasskår er en fast bestanddel af karnevallet. Tag ikke afsted i bare tæer eller klip-klapper. Tag gode sko på med en tyk bund, for glasskår kan nemt gå gennem en tynd sål.

2. Afrusning af folk, der har fået for meget alkohol
Drik ikke for meget og for hurtigt. Sørg for løbende at drikke vand. Det er samtidig en god idé at have kontaktoplysninger til pårørende nemt tilgængelige. Ofte bruger de i skadestuen meget tid på at finde frem til familie eller venner, der kan tage sig af de meget berusede.

3. Faldskader fra højden
Folk vil gerne kravle op på karnevalsvognene, eller de kravler op på skuldrene af hinanden i kådhed eller for at se bedre. Lad være med det. Balancen er udfordret både på den der klatrer, og den der stiller skuldre til rådighed. Falder man bagover, er det svært at tage fra, og man kan slå hovedet direkte ned i underlaget.

4. Solstik/dehydrering
Der kommer meget alkohol ind, og det skal også ofte ud igen. Er det samtidig varmt vejr, så stiger risikoen for dehydrering. Sørg for at drikke rigeligt med vand i løbet af festen, og hvis det er godt vejr, så sørg for at smøre dig med solcreme og tag en hat på.

5. Vabler
Der bliver gået meget sådan en dag, og ofte har folk nye eller for dårlige sko på, som de ikke er vant til at gå i. Så sørg for at have fornuftigt fodtøj på, eller medbring evt. vableplastre. Mange spørger på den fremskudte skadestue efter vableplastre, men det må deltagerne selv sørge for.

Nini Bundgaard Ringgren skal selv være en del af den fremskudte skadestue, og det ser hun frem til.

- Det er også en festlig dag for os i den fremskudte skadestue, hvor folk har højt humør. Jeg vil appellere til deltagere om at hjælpe hinanden, hvis nogen er kommet galt afsted eller er blevet for fulde, og det oplever vi heldigvis, at folk er gode til.

Opdateret