Nyt behandlingstilbud til patienter med funktionelle lidelser

Region Nordjylland har åbnet et nyt tilbud til patienter med svær funktionel lidelse. Centeret skal hjælpe de patienter, der har fysiske symptomer og svær funktionsnedsættelse, der gør det svært at fungere i dagligdagen. Ved funktionelle lidelser kan symptomer ikke tilskrives anden kendt og veldefineret diagnose, og behandlingen retter sig mod symptomerne.

Patienter med funktionelle lidelser har ofte haft lange forløb, gennemgået mange undersøgelser og haft kontakt med læger og andre behandlere fra flere forskellige specialer. Med det nye center tilbydes én indgang i hospitalsregi. Dette sker med henblik på at sikre et koordineret og sammenhængende patientforløb med fokus på udredning og tværfaglig behandling

Kendetegnende for funktionel lidelse er, at patienten har et eller flere fysiske symptomer, der påvirker dennes livskvalitet og funktionsniveau og som kan gøre det svært at fungere i dagligdagen, både i forhold til familieliv, arbejde og sociale aktiviteter.

Den grundlæggende sygdomsproces er kompleks og funktionelle lidelser er tilstande, der ikke kan tilskrives veldefinerede fysiske og psykiske sygdomme, men har baggrund i flere forhold. I centret behandles funktionelle lidelser ud fra kombinationen af fysiske, psykiske og sociale faktorer.

Behandlingen forestås af et tværfagligt team bestående af læge, psykolog og fysioterapeut. Indledningsvist foretages udredning ved læge efterfulgt af en fysioterapeutisk screening. Formålet er at hjælpe patienterne til bedre at håndtere deres symptomer for herigennem at genskabe deres funktionsniveau i muligt omfang.

Fakta

Siden medio november 2019 har patienter kunnet blive henvist til udredning og behandling i Center for Funktionelle Lidelser. Centeret behandler de hårdest ramte patienter, mens patienter med lette eller moderate symptomer skal behandles i almen praksis eller på regionens øvrige sygehuse.

For yderligere oplysninger, se Center for Funktionelle Lidelser, Region Nordjylland, hjemmeside: https://aalborguh.rn.dk/afsnit-og-ambulatorier/socialmedicinsk-enhed/om-socialmedicinsk-afdeling/center-for-funktionelle-lidelser

 

 

Opdateret