Kompleksitet i hverdagen - løsninger i praksis

Den 9. november 2016 mødtes de uddannelsesansvarlige overlæger på Aalborg Universitetshospital for at udveksle erfaringer med hensyn til, hvordan man i praksis kan løse uddannelsesopgaven i en kompleks hverdag.

Uddannelseskoordinerende overlæge Susanne Nøhr bød velkommen og gav information om nyt inden for lægelig videreuddannelse.


Plenumoplæg

Herefter blev et plenumoplæg om ”Uncertainty in Healing and Learning: Finding the Simple in the Complex” vist. Det giver en god struktur til, hvordan læger og undervisere kan forstå og analysere kompleksiteten i hverdagen. 

Plenumoplægget var af Dr. Glenda Eoyang, som er Executive Director i Human Systems Dynamics Institute, USA. Human Systems Dynamics tilbyder teori og praksis til at transformere vanskelige problemer til muligheder.

Hun taler om ”infinite games” (uafgrænset) i modsætning til ”finite games” (afgrænset). Finite games er problemstillinger med en kendt begyndelse, midte og afslutning. 

Infinite games eller vanskelige problemer har mange perspektiver; de kan ikke “vindes”, og det er en udfordring, som ikke har nogen begyndelse og afslutning. Der er ikke en klar målestok for succes, og de er kendetegnet ved usikkerheder og muligheder. Ligesom mange lægelige udfordringer er det.

Som strategi til at løse infinite problemer foreslås bl.a. “Adaptive Action”-modellen.


Formaliseret erfaringsudveksling

Efter foredraget blev der arbejdet gruppevis med at bruge modellen på en aktuel problemstilling, som herefter blev præsenteret i plenum.


Læs referatet

I referatet kan du læse nærmere om:

  • Susanne Nøhrs informationspunkter inden for lægelig videreuddannelse
  • Adaptive Action-modellen til at arbejde med komplekse problemstillinger
  • Gruppernes punkter fra erfaringsudvekslingen



Opdateret