Hurtige hænder i Frederikshavn

Siden januar 2018 er flere end 1000 patienter blevet behandlet for håndlidelsen karpal tunnel syndrom på Aalborg UHs håndkirurgiske afsnit – takket være et accelereret forløb, der har skåret måneder af behandlingstiden.



Tidligere kunne det tage mange måneder for patienter at blive udredt og behandlet for karpal tunnel syndrom – en håndlidelse, der rammer omkring 5 % af danskerne.

Først skulle patienten henvises til neurofysiologisk forundersøgelse, vente på undersøgelsen, henvises til en forundersøgelse og til sidst vente på at blive opereret.

Men i januar 2018 besluttede man på Håndkirurgisk Afsnit i Frederikshavn at forenkle forløbet og speede tingene op – mildest talt.

- Vi sagde til de praktiserende læger: Bare send patienterne direkte til os, så klarer vi forundersøgelse og operation i ét hug. Nu går der oftest mindre end en måned fra henvisning til operation, og de fleste patienter er færdigbehandlede på en halv time, siger overlæge Bent Lange.

”Tricket” er en hurtigere udredning og etableringen af et operationsleje i forbindelse med ambulatoriet, så patienterne kan komme direkte fra forundersøgelse og under kniven med det samme.

- Det er både nemmere og hurtigere – og så frigør det samtidig plads til andre ting på den centrale operationsgang. Det kan lade sig gøre, fordi langt de fleste patienter af denne type kan behandles uden supplerende undersøgelser på andre sygehuse, siger Bent Lange.

Hastigheden i det accelererede forløb går da heller ikke ud over hverken tryghed eller patienttilfredshed. 

- Patienterne udfylder spørgeskemaer både før og efter operationen. Efter behandlingen ringer vores sygeplejersker til patienterne for at følge op på status. Langt de fleste har ikke længere sovende fingre efter behandlingen – og dem, der stadig har gener, bliver fulgt, siger Bent Lange.

FAKTA

Karpal tunnel syndrom er en af de hyppigste håndlidelser – omkring 5 % af danskerne bliver ramt af den.
Symptomer er blandt andet:

  • Prikkende, sovende fornemmelse og evt. nedsat føleevne – oftest i langfinger og pegefinger.
  • Nedsat kraft og svind af muskler i tommelfingeren.
  • Større grad af fummelfingrethed – man taber ting og har vanskeligt ved at håndtere små ting, f.eks. synåle og mønter.

Håndkirurgisk Afsnit, Ortopædkirurgien ligger fysisk placeret på Regionshospital Nordjylland – Frederikshavn, men hører organisatorisk under Aalborg Universitetshospital.

Opdateret