Støtte til nationalt samarbejde om immunterapiforskning

En forskergruppe på Onkologisk Afdeling står i spidsen for et nationalt studie, der skal sikre bedre udvælgelse af lungekræftpatienter til behandling med immunterapi. Projektet har netop modtaget 1,8 mio. kr. fra Sundhedsstyrelsen.

Bevillingen på 1,8 mio. kr. kommer fra Sundhedsstyrelsens pulje til forskning i immunterapi. I projektet vil forskerne undersøge, hvorvidt effekten af immunterapibehandling i den kliniske hverdag er lige så god, som videnskabelige forsøg indikerer. Forskergruppen, som ledes af professor Morten Ladekarl og lektor, overlæge Andreas Carus, vil også i en gruppe af patienter undersøge for nye biomarkører i væv og blod, som bedre kan forudsige effekten af immunterapi.

- Studier af immunterapi til lungekræftpatienter har vist meget lovende resultater. Men patienter i mindre god almen tilstand og ældre patienter over 75 år er underrepræsenteret i studierne, selvom netop disse patienter udgør en stor gruppe af dem, vi behandler i den kliniske hverdag, fortæller Mette Mouritzen, der er ph.d.-studerende ved Onkologisk Afdeling på Aalborg UH.

Studiet er tilrettelagt som et retrospektivt studie forankret i Dansk Onkologisk Lungecancer Gruppe (DOLG) med Mette Mouritzen som primær investigator. I undersøgelsen indgår der data fra 1.300 patienter.

- Et studie som dette kan kun realiseres i et større nationalt samarbejde. Og heldigvis er der en meget stor tværregional velvilje og interesse for netop det. Det giver os mulighed for at inkludere flere patienter i studierne, hvilket fører til mere valid forskning. Dette bidrager til forbedring, udvikling og kvalitetssikring af behandlingen af danske lungekræftpatienter, fortæller Mette Mouritzen, som tilføjer, at større studier også har større international gennemslagskraft. 

Samarbejde giver bedre forskning

Det store nationale engagement har medført, at Onkologisk Afdeling nu initierer og deltager i flere nationale projekter inden for lungekræft. Derfor arbejdes der nu også intenst på at oprette en national onkologisk lungecancerdatabase. 

- En sådan database er afgørende for, at vi kan skabe god forskning, udvikling, kvalitetssikring, optimeret behandling og patientrådgivning til gavn for danske lungekræftpatienter, siger Mette Mouritzen.

Foruden bevillingen fra Sundhedsstyrelsen er projektet også støttet med 750.000 kr. fra Regionernes Medicin- og Behandlingspulje samt 300.000 kr. fra NEYE-fonden. Det store engagement fra fondene er et vidnesbyrd om, at nationalt samarbejde er noget, der prioriteres højt, når der skal uddeles midler, mener Mette Mouritzen:

- Det er meget omkostningstungt at forske i optimeret kræftbehandling og personlig medicin, og med støtten kan vi nu etablere en projektrække med frontlinjeforskning inden for immunterapi til lungecancer. Uanset geografi arbejder vi alle sammen med det formål at forbedre behandlingen af danske lungekræftpatienter – og det gør vi bedst ved at samarbejde på tværs af både specialer, faggrupper og regioner.

Opdateret