Landets bedste til hjerte-kar-sygdomme

Aalborg UH vinder i den samlede vurdering af kvalitetsdata for hjerte-kar-området i Dagens Medicins kåring af Danmarks Bedste Hospital.
Danmarks Bedste Hospital 2021
Tre stolte ledende overlæger - Eva Korup fra Hjertemedicinsk Afdeling, Jens Grønlund fra Hjerte-Lunge-Kirurgisk Afdeling og Allan Kornmaaler Hansen, Karkirurgisk Afdeling. Foto: Lene Pedersen, Kommunikation.

I den samlede vurdering af Danmarks bedste hospitaler til behandling af hjerte-kar-sygdomme er det Aalborg Universitetshospital, der med et mulehår tager sejren foran sidste års vinder, Odense Universitetshospital.

Topplaceringen skyldes en solid kvalitet af behandlingerne over en bred front - hvad enten det er inden for kardiologien, karkirurgien eller thoraxkirurgien.

- Det er virkelig et resultat, vi kan være stolte af. Vi har tidligere hentet spredte førstepladser på enkelte behandlinger, men aldrig tidligere vundet den samlede vurdering af hjerte-kar-området, siger ledende overlæge på Hjerte-Lungekirurgisk Afdeling, Jens Grønlund.

Idéel størrelse for høj kvalitet

Det er inden for thoraxkirurgien, at Aalborg UH henter kåringens to førstepladser ud af de i alt 10 områder, der indgår i vurderingen, nemlig bypass- og aortaklapkirurgi.

- Resultaterne er en holdindsats fra alle, og hvor vi også arbejder tæt sammen med dedikerede anæstesiologer med stor erfaring med thoraxkirurgiske patienter, siger Jens Grønlund.

Han mener, at resultaterne er et vidnesbyrd om, at centralisering af højt specialiserede behandlinger i store centre ikke altid er vejen frem. Faktisk kan det gå ud over effektiviteten og fleksibiliteten - og i sidste ende kvaliteten - mener han:

- Vi er en lille velfungerende gruppe af hjertekirurger med mange års erfaring her på vores afdeling. En thoraxkirurgisk afdeling kan også blive så stor, at afstanden mellem beslutningstagerne og brugerne bliver for stor. Med omkring 450 hjerteoperationer årligt og med vores sammensætning af speciallæger, har vi mulighed for at sikre kontinuitet og kvalitet på et højt niveau uden, at det går ud over fleksibiliteten, siger Jens Grønlund.

Om Danmarks Bedste Hospital

Hvert år analyserer Dagens Medicin kvalitetsdata fra danske hospitaler og finder de bedste til behandlinger og undersøgelser inden for en række sygdomsområder. 

Kåringerne finder sted i avisen hver fredag over de næste uger, og kan følges på https://dagensmedicin.dk/sektion/danmarks-bedste-hospital/ 

Opdateret