Nyt landsdækkende behandlingstilbud til svimle patienter

Aalborg UH er fra i dag klar med et nyt tilbud til borgere, som lider af svimmelhed eller har problemer med balancen. Som eneste sted i landet åbner hospitalet nu et højt specialiseret center, som skal sikre patienterne hurtig udredning og målrettet behandling.

Dan Dupont Hougaard 
Overlæge Dan Dupont Hougaard glæder sig over de forbedrede udrednings- og behandlingsmuligheder, som Center for Svimmelhed og Balance kan tilbyde patienterne. Foto: Lene Pedersen, Kommunikation.

"Center for Svimmelhed og Balance" bliver en del af Øre-, Næse-, Halskirurgisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital, og her glæder man sig til et styrket tilbud til de mange patienter, som lider af svimmelhed og / eller balanceproblemer:

- Svimmelhed kan være et symptom på mange forskellige sygdomme, men er oftest relateret til sygdom i det indre øre. Med det nye center har patienterne mulighed for at blive undersøgt med det nyeste og mest avancerede apparatur der findes på verdensplan. Derfor kan vi hurtigt og præcist fastlægge, hvilken behandling den enkelte patient skal tilbydes, fortæller overlæge Dan Dupont Hougaard, som står i spidsen for det nye center.

Det anslås, at hver tredje dansker over 65 år på et tidspunkt vil opleve svimmelhed. Problemstillingerne kan være både akutte eller kroniske og kan skyldes alt fra kredsløbssygdomme, hjertelidelser til blodpropper i hjernen – men oftest er symptomerne relateret til balanceorganerne, som sidder i ørerne, hvor løse øresten tegner sig for størstedelen af tilfældene.

Avanceret isenkram til patienter fra hele landet

På Øre-, Næse-, Halskirurgisk Afdeling i Aalborg ser man i dag omkring 1.900 patienter om året på grund af svimmelhed. Men dét tal ventes at vokse markant, når centeret åbner:

- Balanceorganerne består af 5 bittesmå parrede organer, som er placeret i hver sin side af hovedet sammen med høreorganerne. I centeret har vi adgang til meget avanceret udstyr og er derfor i stand til at undersøge alle disse små organer hver for sig. Og jo mere præcis diagnostik, vi kan udføre, jo bedre kan vi målrette behandlingen. Derfor forventer vi også at komme til at modtage patienter fra hele landet, siger Dan Dupont Hougaard, og oplyser yderligere at centeret aktuelt kun har ventetid på op til 1 måned.

Patienter med øresten kan blandt andet blive behandlet i en særlig "ørestensstol". Afdelingen råder, som det eneste sted i verden, over 2 af disse stole. I dag benyttes den ene til forskning, og den anden til almindelig klinisk brug. Patienterne spændes fast i stolen, som kan drejes 360 grader rundt. På den måde er det muligt meget præcist at få ørestenene tilbage til den del af det indre øre, hvor de kommer fra, så de ikke længere giver svimmelhed.

Et andet apparat er en såkaldt "computerstyret dynamisk posturograf". Det er et avanceret udrednings- og genoptræningsredskab, hvor patienterne placeres på en bevægelig platform, mens en 3D-video bliver projiceret rundt omkring dem, og udfordrer patienternes balance-, stillings- og synssans.

- Vi er det eneste sted uden for Nordamerika, som råder over denne nye type udstyr. Den kan bruges til meget præcis måling af de forskellige sanser, der tilsammen opretholder balancen, men især også i forbindelse med avanceret genoptræning, hvor den har vist sig særdeles effektiv, forklarer Dan Dupont Hougaard.

Computerstyret dynamisk posturograf
I den "computerstyrede dynamiske posturograf" kan patienterne træne deres balance-, stillings- og synssans. Foto: Lene Pedersen, Kommunikation.

Bedre rehabilitering

Overlægen forventer, at netop de forbedrede muligheder for målrettet rehabilitering vil vække stor glæde hos patienterne:

- Mulighederne for at tilbyde specialiseret fysioterapi og balancetræning som rehabilitering har været yderst begrænsede. Det forbedrer vi markant med centeret, hvor vi også har ansat en fysioterapeut, der er specialist i svimmelhed på grund af sygdom i balanceorganerne, og som i kombination med det avancerede udstyr vil kunne sætte ind med målrettet genoptræning, siger han.

Dan Dupont Hougaard fortæller, at for mange patienter kan svimmelheden gøre det til en udfordring at klare hverdagen og føre til nedsat livskvalitet og depression. 

- Derfor er centeret også en god investering rent samfundsøkonomisk: Jo hurtigere patienterne kan blive udredt og blive sat i et kort og effektivt behandlingsforløb, jo hurtigere kan de vende tilbage til et normalt hverdagsliv, siger han.

Hjælp til nedprioriteret patientgruppe

Ifølge Henrik Jacobsen, der er ledende overlæge på Øre-, Næse-, Halskirurgisk Afdeling, har patienter, som lider af balanceproblemer og svimmelhed i mange år været en nedprioriteret gruppe i sundhedsvæsenet:

- Patienter som lider af svimmelhed har været nedprioriteret på grund af manglende viden, upræcise undersøgelser og få behandlingstilbud. Heldigvis har forskning og udvikling inden for de seneste år taget et kvantespring, hvilket nu kommer til udtryk i konkrete undersøgelsesmetoder, nyt udstyr og nye moderne målrettede behandlinger.

Han er stolt af, at det er lykkedes afdelingen at oprette en landsdækkende, højt specialiseret funktion til behandling af svimmelhed:

- Som universitetsafdeling er vi stolte af at kunne tilbyde den nyeste og mest avancerede diagnostik og behandling. Samtidig har vi intensiveret den forskningsmæssige indsats, og vi forventer at kunne bidrage med endnu mere ny viden inden for området. Udenlandske afdelinger og eksperter har allerede vist stor interesse for de nye muligheder her i Aalborg, og vi forventer at kunne etablere flere spændende internationale forskningssamarbejder, siger han.

Center for Svimmelhed og Balance åbner officielt idag dag, den 11. juni, hvor der kl. 15.00 afholdes en åbningsreception. 

Opdateret