Aalborg UH vinder automatiseringspris

Klinisk Biokemisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital vinder Automatiseringsprisen 2019 for ”Den Intelligente Forsendelseskasse” – en robot der både øger patientsikkerhed og forbedrer arbejdsmiljøet.

 
De glade prisvindere – fra venstre Niki Grigoriou fra Intelligent Systems, afsnitsledende bioanalytiker Tina Beith Christensen, ledende overlæge Annebirthe Bo Hansen, laboratoriefaglig konsulent Britta Storvang og Lasse Thomsen fra LT Automation.

En innovativ, teknisk løsning i et ikke-teknisk miljø, hvor mennesket er tænkt ind i form af øget patientsikkerhed. Det er begrundelsen for, at Dansk Robot Netværk (DIRA) i dag tildelte Klinisk Biokemisk Afdeling på Aalborg UH årets automatiseringspris. Afdelingen modtager prisen for implementeringen af ”Den Intelligente Forsendelseskasse” – en robot til at åbne og sortere de mere end 3000 blodprøver, universitetshospitalet modtager hver dag.

Kan spore prøver – og aflaster personale

Robotten ”Den Intelligente Forsendelseskasse” har ændret hverdagen på Klinisk Biokemisk Afdeling; før stod bioanalytikere og åbnede og sorterede de mere end 90 kasser med blodprøver, universitetshospitalet modtager to gange om dagen. Nu tømmer robotten kasserne og sorterer prøverne.

– Ud over udpakning og sortering får vi med ”Den Intelligente Forsendelseskasse” også sporbarhed; fra prøven bliver taget ude hos den praktiserende læge, til den lander hos os. Vi kan spore, hvor den har været, og hvilke temperaturer den har været udsat for, siger ledende overlæge på Klinisk Biokemisk Afdeling, Annebirthe Bo Hansen og fortsætter:

– Nu har vi et styringsredskab til at følge prøverne og sikre, at de er opbevaret under korrekte omstændigheder, men som også kan aflaste vores personale i at åbne kasser og sortere dem.

Kun starten på automatisering på hospitalet

Annebirthe Bo Hansen fortæller, at robotten har medført en række fordele.

– Jeg tror, vi er blevet nomineret, fordi vi laver noget innovativt i hospitalsregi. Det at vi tør at gå ud og lave et privat-offentligt partnerskab, og igennem flere år udvikler noget, som kan effektivisere, skabe patientsikkerhed og bedre arbejdsmiljø – jeg tror, det er en kombination af de tre ting, der gør, at vi er interessante, siger hun.

Hun mener, at ”Den Intelligente Forsendelseskasse” kun er starten på en større automatiseringsproces, universitetshospitalet vil gennemgå de næste par år.

– Vi er kun i den spæde start. På de nye hospitaler vil der være langt flere robotter, og der vil være langt mere, der er automatiseret.

– Jeg har et mantra, der hedder: ”Vi rører ikke ved prøverne, fra prøven er taget, til den bliver smidt i skraldespanden”. Der er vi ikke helt endnu, men vi er på vej, siger Annebirthe Bo Hansen.

Derfor vandt Klinisk Biokemisk Afdeling prisen

DIRA har følgende begrundelse for, at Klinisk Biokemisk Afdeling vandt prisen:

  • Aalborg Universitetshospital har formået at implementere en innovativ, teknisk løsning med flere robotter og avancerede sensorer i et ikke-teknisk miljø, hvor barriererne for introduktion af robotteknologi er meget store. Samtidig har hospitalet tænkt mennesket ind i løsningen, da løsningen med ”Den Intelligente Forsendelseskasse” bidrager til en øget patientsikkerhed. Ved at opsamle, anvende og analysere på data, fanger hospitalet nu fejl, som tidligere blev overset.
  • Løsningen sparer det offentlige for penge; den sparer personalet for nedslidning og sikrer patienter en hurtigere og korrekt behandling.
  • Løsningen er et imponerende eksempel på teknologisk innovation inden for sundhedssektoren; og den bør inspirere andre hospitaler i ind- og udland til at anvende flere robotter og anden avanceret teknologi.

De nominerede var:

  • Aalborg Universitetshospital, Klinisk Biokemisk Afdeling for implementering af ”Den Intelligente Forsendelseskasse”.
  • Hav Line for sin nye fabrik i Hirtshals til håndtering og pakning af laks.
  • Leth Beton for sin robotløsning til slibning af terrazzotrapper.

Hør ledende overlæge Annebirthe Bo Hansen fortælle om ”Den Intelligente Forsendelseskasse” her

Opdateret