Ph.d.-forsvar ved Marie Nerup Mortensen

Onsdag den 4. december forsvarer Marie Nerup Mortensen, Kulinarium, Patientkøkkenet sin ph.d.-afhandling om udvikling af hospitalsmad målrettet patienter i ernæringsmæssig risiko.

Marie Nerup MortensenHospitalskøkkener tilbereder dagligt et stort antal måltider, der serveres for patienter til støtte for behandling. Til trods for dette, er sygdomsrelateret underernæring (DRM) et ofte forekommende problem, der berøre en tredjedel af alle indlagte patienter. 

Formålet med denne afhandling var at øge energi og protein indtaget hos patienter i risiko for DRM, gennem udvikling og test af en multimodal model, ”Kulina-modellen” til udvikling af hospitalsmad målrettet patienter i ernæringsmæssig risiko, baseret på MRC-guiden (Medical Research Council).

Det første studie viste at proteinberiget morgenmad udviklet i samar-bejde med thorax kirurgisk og karkirurgisk patienterne bidrog med i gennemsnit 22% af det individuel daglig behov for protein og 24% af behovet for energi vs. 14% (protein) og 18% (energi) i den retrospektive kontrolgruppe.

Det andet studie viste, at høj energi- og protein-mellemmåltider udviklet i samarbejde med abdominalkirurgisk og lungemedicinske patienter øgede energi og protein indtaget til mellemmåltiderne samt totalt over døgnet. Gennemsnitlig energiindtag til mellemmåltiderne steg fra 55% til 118% og protein indtaget steg fra 30% til 112%.

Konklusion på afhandlingen var, at gennem udvikling og implementering af ”Kulina-modellen” var det muligt at forbedre energi og protein-indtaget i medicinske og kirurgiske patienter i risiko for DRM, sammenlignet med standard hospitals koncepter for morgenmad og mellemmåltider. Kulina-modellen forventes at kunne bruges som ramme for fremtidige udviklingstiltag i ernæringstruede patienter på hospital.

Tid og sted

Ph.d.-forsvaret finder sted onsdag den 4. december 2019 kl. 13.00 i auditoriet, Aalborg Universitetshospital Syd. Alle er velkomne.

Vejledere og bedømmelsesudvalg

Associate Professor Mette Holst

Center for Nutrition and Bowel Disease, Aalborg University Hospital and
Department of Clinical Medicine, Aalborg University, Aalborg, DK 

Professor Henrik Højgaard Rasmussen Center for Nutrition and Bowel Disease, Aalborg University Hospital and Department of Clinical Medicine, Aalborg University, Aalborg, DK 

Professor Bent Egberg Mikkelsen 
Department of Learning and Philosophy, Aalborg University, DK

Bedømmelsesudvalg

Associate Professor Frode Slinde 
Head of Department. ph.d. 
Department of Food and Nutrition, and Sports Science University of Gothenburg, Sweden

Associate Professor Anne Marie Olsen 
Department of food science section – Design and consumer behavior 
University of Copenhagen, Denmark

Associate Professor Anne Estrup Olesen (chairman) 
Department of Clinical Medicine, School of Medicine and Health, Aalborg University,Denmark

Opdateret