Er surfere i øget PFAS-risiko?

Får surfere mere end bare saltvand indenbords, når de kaster sig ud i bølgerne ved vestkysten? Det undersøger forskere fra Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling i et nyt projekt.

Mette Hyllegaard Madsen og Jakob Hjort Bønløkke

Læge Mette Hyllegaard Madsen og cheflæge Jakob Hjort Bønløkke fra Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling er taget til Nørre Vorupør for at fortælle de lokale surfere om et nyt forskningsprojekt, der nu sættes i søen. Undersøgelser viser nemlig, at de hormonforstyrrende PFAS-stoffer ofte koncentreres i havskum, men man ved ikke, hvilken betydning det kan have for personer, der opholder sig meget i bølgerne - som for eksempel surfere og andre vandsportsudøvere.

-  Ved at undersøge blodprøver fra surferne vil vi se, om de har forhøjede koncentrationer af PFAS i blodet. Det sammenholder vi blandt andet med, hvor meget de surfer, forklarer Mette Hyllegaard Madsen.

Undersøgelsen bliver den første af sin slags, og de lokale surfere er derfor meget interesseret i at vide, om de udsætter sig selv for PFAS-risiko, når de kaster sig ud i bølgerne. Således har den lokale forening Strandet også været med til at initiere projektet.

- På informationsmødet i Nørre Vorupør vil vi fortælle om projektet og forhåbentlig bidrage til at gøre folk klogere på, hvad vi ved om PFAS og stoffernes helbredseffekter, fortæller Mette Hyllegaard Madsen.

Projektet gennemføres i et samarbejde mellem Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling i Aalborg og Arbejds- og Socialmedicinsk Afdeling på Holbæk Sygehus.

Planen er, at mellem 40-50 surfere skal deltage i undersøgelsen, og forskerne forventer at have de første resultater klar i slutningen af året.

Opdateret