Nye bøger gør dig klog på biomarkører og kommercialisering

Idéklinikken står bag udgivelsen af tre bøger henvendt til forskere og klinikere, der beskæftiger sig med biomarkører, og vil lære mere om vejen fra laboratorium til klinisk anvendelse. Bøgerne kan fås gratis.

Bøger om udvikling og kommercialisering af biomarkører

Idéklinikken har i 4 år ledet et EU-støttet konsortium mellem 9 forskellige innovationsaktører fra store dele af Europa, som over de seneste år har samlet viden og erfaringer, der skal gøre vejen fra forskning i biomarkører til kliniske løsninger, der kommer patienter til gode, kortere.

Det er blevet til tre bøger, der indeholder alt, hvad der er værd at vide om succeser og faldgruber, regler og retningslinjer, når man arbejder med biomarkører, og ønsker at kommercialisere dem med henblik på at bringe dem i klinisk anvendelse. Bøgerne har hvert deres fokusområde, og er kendetegnet ved hver deres farve:

Den blå bog, "Best Practices and Pitfalls in Commercializing IVD-Applicable Biomarkers" beskriver nogle af de bedste praksisser og faldgruber, man møder på sin vej fra opdagelse og udvikling af biomarkører til patentbeskyttelse og teknologioverførsel.

Den grønne bog, "The Biomarker Commercialization (BIC) Guide - For in vitro diagnostics" fører læseren igennem de forskellige udviklingsfaser og kommercialiseringsprocessen – og kan læses som en drejebog til, hvordan du går fra tidlige data til en egentlig udviklingsplan for til sidst komme i mål med produktion og salg sammen med en industriel partner.

Den gule og sidste bog, "In vitro diagnostics – BIC Regulatory Guide" introducerer forskere og kommercielle aktører til en grundlæggende forståelse af de regulatoriske krav, der stilles til CE-mærkning af biomarkørbaseret diagnostik. En sådan forståelse er vigtig allerede i de første faser af udviklingen af nye biomarkører og giver forskeren indsigt i de krav, industrien skal forholde sig til. 

For få biomarkører anvendes i praksis

Kommercialiseringsmedarbejder i Idéklinikken, Valérie Daussin er blandt hovedforfatterne til de tre bøger. Hun oplever, at forskere har en stigende interesse for biomarkører som vigtige diagnostiske redskaber og som en forudsætning for at kunne styrke udviklingen af personlig medicin.

- Biomarkører har et enormt klinisk potentiale, både i forhold til diagnostik og behandling, og vi ser hele tiden nye eksempler på biomarkører, der kan afsløre sygdomme i deres tidligste stadie, hvor de oftest er mest modtagelige for behandling. Men desværre ser vi også, at mange af de nyopdagede biomarkører blot forbliver opdagelser i videnskabelige artikler – og ikke omsættes til en klinisk anvendelig målemetode eller behandlingsalgoritme, der kommer patienter til gavn, siger Valérie Daussin.

Hun håber derfor på, at bøgerne kan være med til at fjerne noget af den usikkerhed og berøringsangst, som mange forskere har, når det kommer til kommercialisering af biomarkører.

- De tre bøger er skrevet i et lettilgængeligt sprog og er rigt illustreret med oversigter og figurer. I Idéklinikken hjælper vi meget gerne forskerne med det praktiske arbejde, men bøgerne giver en god introduktion og et fundament for forskerne, så de er rustet til at indgå i en kvalificeret dialog med andre partnere eller kommercielle aktører, siger Valérie Daussin.

Bøgerne er finansieret via EUs Interreg-midler og interesserede forskere kan rekvirere bøgerne gratis ved henvendelse til Idéklinikken. PDF-udgaver af bøgerne kan også downloades gratis eller læses online fra hjemmesiden https://biomarker.nu


Opdateret