Forskningsbevilling

Professor og forskningsansvarlig overlæge ved Radiologisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital, Jens Brøndum Frøkjær har modtaget 471.337 kr. fra Vissing Fonden til et nyt studie, der skal undersøge, om elektrisk stimulering af hjernen kan afhjælpe nerveskader som følge af diabetes.

Jens Brøndum Frøkjær

Nerveskader er en hyppig komplikation i kølvandet på diabetes. Skaderne er forbundet med kroniske smerter, ubehagelige føleforstyrrelser og nedsat livskvalitet. Skaderne i sig selv kan ikke behandles effektivt, og behandlingen af de afledte smerter og føleforstyrrelser er ofte utilfredsstillende.

I studiet vil forskergruppen undersøge, om elektrisk stimulation af hjernen med eksterne elektroder og ufarlig strømstyrke kan ændre smerteopfattelsen hos patienter med diabetes-forårsagede nerveskader, så deres smerter reduceres.

Nyere forskning peger nemlig på, at der ved udviklingen af neuropatiske smerter og føleforstyrrelser sker en ændring i hjernen, og at disse ændringer kan modvirkes ved elektrisk stimulering. Denne behandlingsform har allerede vist potentiale i forbindelse med behandling af blandt andet depression, kroniske smerter eller sensoriske og motoriske følger efter stroke.

- Vi håber derfor, at vores forskning vil give yderligere indsigt i virkningsmekanismerne ved neuromodulation, og at det vil understøtte udviklingen af nye behandlingsformer til forbedring af symptomer og livskvalitet for denne store kroniske patientgruppe, siger Jens Brøndum Frøkjær.

Forskningsprojektet gennemføres i et samarbejde mellem Radiologisk Afdeling og forskningscenteret Mech-Sense ved Aalborg Universitetshospital.

Opdateret