Ph.d.-forsvar ved Hanne Due

Torsdag den 12. november 2020 forsvarer cand.scient.med. Hanne Due, Hæmatologisk Afdeling, sin ph.d.-afhandling omhandlende responsmekanismerne mod kemoterapeutika i diffust storcellet B-celle lymfom.

Hanne DueDiffust storcellet B-celle lymfom (DLBCL) er den hyppigste form for lymfekræft hos voksne og diagnosticeres hvert år hos ca. 450 patienter i Danmark. Biologisk set er DLBCL en heterogen sygdom, som behandles med immun- og kemoterapiregimet R-CHOP. Imidlertid dør 20-50% af patienterne af refraktær sygdom eller sygdomstilbagefald, fordi deres tumor er behandlingsresistent.

For fremtidigt at kunne forbedre behandlingen af DLBCL-patienter er det nødvendigt at opnå en større viden om respons- og resistensmekanismer for de enkelte stoffer i R-CHOP-behandlingen. Samtidig er det også ønskværdigt, allerede på diagnosetidspunktet at kunne adskille responderende patienter fra de, som ikke responderer.

Den molekylære forskellighed der ses blandt DLBCL patienter afspejles i deres microRNA (miRNA) profil, som er små ikkekodende RNA-molekyler med en fundamental rolle i regulering af mange forskellige cellulære processor. Deregulering af miRNA-ekspression er associeret til mange typer af kræft, inklusiv DLBCL.

I sin ph.d.-afhandling undersøger Hanne Due, hvilken rolle miRNA spiller i responsmekanismerne mod kemoterapeutika i DLBCL, samt om deres ekspression kan anvendes til risikovurdering af DLBCL-patienter.

I det første studie identificerer Hanne Due højt udtryk af miR-155 i vincristin-sensitive DLBCL-celle og viser, at tab af miR-155 gør DLBCL-cellerne mere resistente imod vincristin-behandling. Dette dokumenterer, at denne miRNA har direkte betydning for vincrtistin-respons i DLBCL. Desuden udviser miR-155 potentiale som prognostisk markør, hvor lavt niveau af miR-155 er forbundet med dårligere overlevelsessandsynlighed. Da DLBCL er karakteriseret ved en høj grad af biologisk variation, søger Hanne Due i et andet studie at forbedre risiko-stratificeringen af DLBCL-patienter ved at bygge et panel af miRNA, hvis ekspression er associeret til respons mod et eller flere af stofferne fra R-CHOP-behandlingen.

Tid og sted

Ph.d.-forsvaret afholdes torsdag den 12. november kl. 13.00. Grundet COVID-19 er der begrænset antal pladser, og forsvaret kan derfor følges virtuelt via Zoom. For tilmelding send en mail til inst.klinisk.phd@dcm.aau.dk

Vejledere og bedømmelsesudvalg

Vejledere

  • Karen Dybkær, Professor, PhD
    Department of Clinical Medicine, Aalborg University
  • Department of Hematology, Aalborg University Hospital, Denmark
    Martin Bøgsted, Professor, PhD
  • Department of Clinical Medicine, Aalborg University, Denmark
    Jacob Giehm Mikkelsen, Professor MSO, PhD
  • Department of Biomedicine, Aarhus University, Denmark
    Anne Stidsholt Roug, Associate Professor, MD, PhD
    Department of Hematology, Aalborg University Hospital

Bedømmere

  • Anne Estrup Olesen, Professor, PhD (chair)
    Aalborg University, Denmark
  • Lasse Sommer Kristensen, Associate Professor, PhD
    Aarhus University, Denmark
  • Can Kucuk, Associate Professor, PhD
    Dokuz Eylül University, Turkey

Opdateret